Якщо ДТЕК вкладав кошти в модернізацію тепломереж столиці, компанія має право на відшкодування - інвестаналітик

Якщо ДТЕК вкладав кошти в модернізацію тепломереж столиці, компанія має право на відшкодування - інвестаналітик

Договір оренди теплового комплексу «Київенерго» завершується 26 квітня

Якщо, керуючи тепловим блоком «Київенерго», компанія ДТЕК інвестувала кошти в модернізацію мереж, то при розірванні договору, згідно з українським законодавством, компанія має право вимагати відшкодування. Про це заявив Олександр Паращій, керівник відділу досліджень Concorde Capital, коментуючи ситуацію з розірванням договору оренди «Київенерго».

«Теплові мережі належать місту і завжди належали. За нашими законами, якщо ти істотно поліпшив орендоване майно, ти маєш право вимагати компенсацію. За ті 10 чи 15 років, поки вони (ДТЕК, - ред.) управляли мережами, вони дійсно інвестували. У тому числі залучені кошти. Напевно, вони мають право вимагати компенсацію. Питання: що та скільки».

За словами Паращія, існуючий тариф не дозволяє інвестувати кошти в модернізацію і розвиток мереж, тому актив на сьогодні малоцікавий інвестору. Адже заробляє компанія саме на тарифах. «Відповідно, щоб його зробити привабливим для кого-небудь, або це буде ДТЕК, або комунальне підприємство, або якийсь новий, третій інвестор, потрібно вирішити питання покриття тарифом повної собівартості. Без цього про якесь залучення приватного оператора, напевно, немає сенсу і говорити», - зазначив він.

Як повідомлялося, 26 квітня завершується договір оренди теплового комплексу «Київенерго». Столична влада неодноразово заявляла, що планує залучити до управління тепловим блоком Києва закордонного інвестора. На думку низки експертів, потенційна судова тяганина з колишнім орендарем тепломереж, які вимагають компенсації своїх інвестицій, може відлякати потенційних інвесторів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: