ЗМІ: Західна допомога лише підживлює корупцію в Україні

ЗМІ: Західна допомога лише підживлює корупцію в Україні
Гроші
Фото: korupciya.com

Американське видання The Wasington Post опублікувало статтю, в якій ідеться про те, що західні гроші лише допомогли українським елітам не працювати над реформуванням своєї країни і далі продовжувати грабувати її.

Так, зокрема, оглядачі Ніл Абрамс і професор політології Каліфорнійського університету Стівен Фіш висловили сумніви в тому, що фінансова допомога західних інститутів, зокрема МВФ, допомагає Україні виходити з кризи.

"Останні 25 років західні донори направляють мільярди доларів у посткомуністичну Україну з двома основними цілями: допомогти країні побудувати самопідтримувану, конкурентоспроможну ринкову економіку, а також закласти правову і нормативну основу для формування правової держави", - зазначають Абрамс і Фіш.
"Та чи може західна допомога насправді підтримувати реформи в Україні? Або допомога Заходу дозволяє вкорінену еліту продовжувати красти і уникнути створення дієздатної держави?...", - запитують в статті експерти. 

Вони нагадують про політичну кризу, яка закінчилася не так давно призначенням нового уряду. Проблеми почалися з відставки міністра фінансів Айвараса Абромавічуса, яка виявила, що "скромні успіхи економічних реформ були змиті безкарністю на "верхівці" і  відсутністю прогресу в реформуванні суспільних служб".
 
"Ці події піднімають питання: чи дійсно західна допомога підтримує реформи в Україні? Чи вона допомагає тільки закоренілим елітам продовжувати красти і не будувати ефективну державу?" - Запитують Абрамс і Фіш.
В той же час, за їх словами, донори чекають, коли новий уряд представить програму економічних реформ. МВФ, зазначається в статті, уже готовий продовжити співпрацю з Україною. Якщо це станеться, виплати продовжать і інші донори, такі як США і ЄС. "Це шаблон, який існує вже давно. Західні уряди і позичальники час від часу заморожують допомогу для України, коли ознаки корупції і свавілля стає неможливо ігнорувати. Але потім потік грошей відновлюється, як тільки уряд дає зрозуміти, що змінив свою поведінку", - йдеться у статті.
 
Одним із варіантів щодо виходу із ситуації, який пропонують експерти, може бути відмова від допомоги Україні до тих пір, поки від влада не усуне чиновників, які були в минулих корупційних урядах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: