НАРОДЖЕНА ВІЙНОЮ

Як змінилася армія України за роки російської агресії

до статті
Спецпроект «ГЛАВКОМА»

З 2014 року, коли Росія анексувала Крим, українські військові отримали понад 200 млрд гривень. І хоча, як повідомляв «Главком», через девальвацію національної валюти армія України залишається однією з найбідніших в Європі, тим не менш, останнім часом її фінансування зросло в 5-6 разів, що у будь-якому разі перекриває знецінення національної валюти.

Якщо рахувати у гривнях, то у 2014-2016 рр. на армію було виділено більше грошей, ніж за всі попередні роки незалежності України. Звичайно, рекордними були й закупки техніки й озброєнь. Тільки автомобільний парк військових поповнився більш ніж на 1 000 «моторів».

Війна також змусила пострадянську українську армію осучаснюватися. За даними Міністерства оборони, за останні три роки на озброєння були прийнятф 23 найменування військовою техніки. Серед них вітчизняний броньований автомобіль «Дозор-Б». В «лавах» української армії також з’явилися сучасні українські броньовики БТР-4.

В «Укроборонпромі» запевняють: починаючи з ІІІ кварталу 2014 року, українська армія отримала більше 8 000 одиниць нової та модернізованої техніки. І це тільки статистика державного концерну, закупками продукції якого українська армія не обмежується. Ще були, наприклад, поставки близько 700 вантажівок та броньовиків КрАЗ, який до «Укробронпрому» не входить. Також біля 300 машин – військових Humvee – подарували Україні США. Тож, якщо врахувати всі армійські придбання за останні декілька років, то вийде більш ніж 9 000 одиниць техніки та озброєнь. А разом з відремонтованою технікою цифра перевалює вже за 13 000.

Що отримала армія України
впродовж війни

понад 160 од.
Танк

Броньована техніка - танки та броньовики

понад 1000 од.
Танк

Військові автомобілі. Переважно КрАЗи, МАЗи та HUMVEE

понад 50 од.
Танк

Бойова авіація та авіадвигуни

близько 1500 од.
Танк

Ракетно-артилерійське озброєння

близько 4000 од.
Танк

Ракети

близько 2500 од.
Танк

Техніка зв’язку РПО та РЕБ

За даними Міноборони та Укроборонпрому

Новітня техніка

За підрахунками Міністерства оборони, впродовж війни з Росією на озброєнні українського війська з’явилося більш 50 найменувань новітньої зброї та техніки. Серед цих новинок більш всього військових автомобілів – сім нових видів вантажівок та броньовиків.

Найгучніша прем’єра за часів війни – вітчизняна бронемашина «Дозор-Б», яку більш 10 років тому розробило Харківське конструкторське бюро ім. Морозова. «Укроборонпром» постійно рекламував авто. Навіть презентував його президенту Петру Порошенку.

Але довго концерн не міг налагодити серійне виробництво машини. Тому строки поставок машин військовим переносилися. «Дозори» мали бути в армії ще у березні минулого року. Фактично ж перші 10 броньовиків передали ЗСУ лишу наприкінці липня 2016-го.

За технічними характеристиками «Дозор-Б» можна порівняти з добре відомим українським військовим американським позашляховиком Humvee, який в Україні частіше називають за аналогією з цивільною версією машини – «Хаммер».

Харакетистики Дозор-Б

Ще одна відома новинка – сучасний вітчизняний бронетранспортер БТР-4. Машина була прийнята на озброєння ЗСУ ще до війни. Але до армії почала поставлятися лише після початку бойових дій на Донбасі. Розробники всюдиходу враховували всі зауваження українських військових. За два роки війни в конструкцію БТР-4 було внесено більше 1 000 змін.

В цілому дітище українських конструкторів виявилося більш вдалим, ніж творіння їх російських конкурентів – БТР-90, який армія РФ забракувала.

Харакетистики БТР-4

Допомога Заходу

Зі всіх країн світу лише одна наважилася допомогти Україні технікою – США. Американці подарували ЗСУ 292 автомобілі в тому числі зі спеціальним обладнанням, серед яких:

  • Броньовані та звичайні позашляховики – 230 одиниць;
  • Медичні машини – 40 одиниць;
  • Радіолокаційні системи – 2 одиниці;
  • Протимінометні радарні системи – 20 одиниць.

Перші броньовані Humvee почали прибувати до України в березні 2016 року. Машини доставляли до Києва військовим літаком Збройних сил США. У листопаді того ж року до «Борисполя» прибув ще один цікавий вантаж – радіолокаційні системи AN/TPQ-36 Firefinder. Ці мобільні системи, які базуються на «Хаммерах», здатні визначати, звідки веде вогонь ворожа артилерія. Це дозволяє влучно відкривати вогонь у відповідь.

А вже цього року Штати почали доставляти в Україну військові медичні автівки, які теж збудовані на базі «Хаммерів».

Ще один армійський автомобіль, який прибув до ЗСУ з закордону – британський AT-105 Saxon. Це старі броньовані машини, яки були зняті з озброєння армії Великобританії ще у 2005-2006 роках. Але навіть цей «секонд-хенд» британці, які гарантували територіальну цілісність України в обмін на ядерне роззброєння, не віддали українським військовим безкоштовно. «Укроборонпрому» довелося платити $50 000 за кожен «Саксон». Всього концерн закупив 75 таких машин.

В коментарі «Главкому» Міністерство оборони запевнило, що британські броньовики «добре себе зарекомендували». Але не всі військові вважають, що AT-105 Saxon – гарна покупка. Наприклад, у лютому 2015 року колишній голова генштабу Збройних сил Британії Річард Даннатт так прокоментував купівлю «Саксонів» Україною виданню The Telegraph: «Я зняв їх з озброєння британської армії у 2005-2006 роках як такі, що абсолютно непридатні для виконання поточних операцій. І мене дивує, що ці машини поставляють в Україну».