Україна втрачає позиції на світовому ринку озброєнь. Звіт за 2015 рік

Україна втрачає позиції на світовому ринку озброєнь. Звіт за 2015 рік

Харківський танковий завод

За два роки війни експортні поставки української техніки впали більше ніж на 70%

Україна програє «бій» за світовий ринок військової продукції. За два роки російської агресії країна скоротила експортні поставки лише техніки на 71%. Про це свідчать дані Державної служби експортного контролю, яка щорічно публікує звіт про успіхи українського оборонно-промислового комплексу на зовнішніх ринках.

Якщо вірити статистиці Держслужби, найсильніше Україна здала позиції в сегменті броньованих бойових машин – БТР, БМП і так далі. У 2015 році поставки броньовиків зменшилися в 6,6 разу порівняно з довоєнним 2013-м.

Трохи кращою є ситуація із танками. Тут падіння лише в 2,5 разу. А ось від експорту літаків довелося відмовитися зовсім, тоді як ще кілька років тому Україна продовжувала розпродавати ще радянські винищувачі і штурмовики.

Ще сумніші справи із поставками зброї. За два роки обсяги стрілецького «товару» впали майже в дев'ять разів.

Експорт військової техніки

(Скільки техніки було експортовано у 2015 році, одиниць)

Дані Державної служби експортного контролю

Втім, якщо порівнювати торішню експортну статистику з 2014-м падіння буде не настільки катастрофічним, проте воно все одно значне. За рік Україна втратила п'яту частину експорту військової техніки. Поставки ж стрілецької зброї скоротилися більш ніж удвічі.

Підтверджує втрату Україною позицій на світовому ринку й дослідження Стокгольмського інституту вивчення проблем миру (SIPRI). За даними шведських експертів, за рік країна скоротила експорт зброї вдвічі – з $657 до $323 млн.

Основних причин падіння зовнішніх поставок продукції військового призначення дві:

  • Перша – вичерпалися старі запаси. Адже здебільшого Україна продавала на експорт не нову продукцію, а модернізовану радянську, яка дісталася країні у спадок від розваленого Союзу.
  • Друга причина – вітчизняна оборонна промисловість переключилася на внутрішній ринок. У 2015 році поставки техніки в українську армію обчислювалися тисячами одиниць. Такого надходження техніки та озброєнь військові не бачили за всі 25 років незалежності України.

Радянські запаси cкінчилися

Останні роки Україна входила до топ-10 найбільших світових торговців зброєю лише завдяки багатому радянському спадку. Якщо подивитися дані SIPRI щодо українського експорту, то навпроти більшості контрактів на продаж побачите позначку – second hand.

Військові чиновники активно розпродавали все, що могло їздити або літати. Якщо вірити статистиці SIPRI, тільки за роки президентства Віктора Януковича Україна позбулася понад 500 радянських танків Т-64 і Т-72, приблизно стільки ж пішло з молотка радянських БТР і БМП. Розпродала держава й близько 50 літаків і вертольотів, яких Україна взагалі не виробляє

Стокгольмські підрахунки підтверджує і радник президента Юрій Бірюков. В одному зі своїх інтерв'ю відсутність техніки в армії він пояснив тим, що її банально всю продали.

Зовнішні поставки змінилися внутрішніми

Не останню роль у падінні експорту зіграла й війна на Донбасі. З початком бойових дій вітчизняний ОПК переключився на постачання до Збройних сил України та Національної гвардії. За даними «Укроборонпрому», держконцерну, який управляє всіма українськими оборонними підприємствами, в 2015 році військові отримали понад 2000 одиниць техніки та озброєнь. Тобто поставки на внутрішній ринок приблизно в п'ять разів перевищили експорт.

Тільки бронетехніки армія України отримала 565 одиниць – майже в 10 разів більше, ніж було відправлено на зовнішні ринки. Така ж ситуація і з авіацією. Минулого року військовим передали 88 бойових бортів, тоді як на експорт відправили лише п'ять вертольотів і жодного літака.

Які перспективи

Сьогодні фактично в Україні не залишилося радянських запасів. А тому, щоб утримати позиції на світовому ринку, вітчизняним зброярам доведеться нарощувати виробництво нової техніки та озброєнь.

Треба зазначити, що протягом останніх кількох років «Укроборонпром» уже почав це робити. Наприклад, у 2014-2015 роках Україна вперше відправила за межі країни сучасні вітчизняні танки: армія Таїланду отримала 10 бойових машин «Оплот», які входять до десятки найкращих танків у світі.

Також «прорвалися» на світовий ринок і сучасні українські броньовики – БТР-4, які було розроблено Харківським КБ ім. Морозова на початку 2000-х. Останніми роками їх купувала Нігерія. Та у 2014 році одну таку машину навіть придбали США. Хоча такі незначні партії зазвичай купують для випробувань: американські військові вивчають техніку «потенційного противника».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: