Ексміністр пояснив, чому транспортна комісія не може підпорядковуватися президенту

Ексміністр пояснив, чому транспортна комісія не може підпорядковуватися президенту

У президента є бажання керувати всім. Але це бажання завершиться катастрофою – сказав Омелян

Комісія з регулювання в транспортній сфері має бути незалежним органом, підпорядкування її президенту зробить її інструментом тиску на бізнес. Про це заявив ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, коментуючи реєстрацію у Верховній Раді законопроекту щодо створення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (№6514).

«Я вважаю, що це катастрофа, тому що тоді нівелюється взагалі ідея створення цього органу, який мав бути незалежним. Я розумію, що в президента є бажання керувати всім. Але це бажання завершиться катастрофою для всього і у всіх», – сказав Омелян.

Він нагадав, що наразі ситуація на залізниці є критичною – компанія отримує мільярдні збитки попри те, що тарифи на перевезення постійно підвищуються. Окрім того, відсутність інвестицій в ремонт інфраструктури призвела до сповільнення руху залізницею та зростання оборотності вагонів, через що УЗ втрачає клієнтів.

«Заплановані збитки 2021 року мали сягати 8 мільярдів гривень. І лише завдяки підвищенню вантажних тарифів вдалося намалювати прибуток в 450 мільйонів. Але ми розуміємо, що це фактично витягнули гроші з кишень бізнесу і переклали в державну компанію, яка продукує корупцію та неефективність. Критика наростає, бізнес втрачає, оборотність вагону зростає. Ніяких масштабних змін і жодного фінансування під ці зміни не передбачено», – розповів Омелян.

На його думку, намір президента контролювати регулятора галузі і в ручному режимі встановлювати тарифи, ще більше погіршить ситуацію і посилить тиск на бізнес, який користується послугами Укрзалізниці.

«Бажання президента в ручному режимі самостійно встановлювати тарифи, я вважаю, переходить будь-які межі… Фактично зараз таким чином буде ще один інструмент тиску на бізнес. Тобто, умовно, якщо президент буде вважати за потрібно заблокувати чи конкретного підприємця, чи цілі сектори залізничних перевезень, – він просто буде в ручному режимі встановлювати ті тарифи, які будуть ставити на межу рентабельності або взагалі робити банкрутами будь-яку компанію, яка залежна від транспортних послуг Укрзалізниці», – пояснив Омелян..

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано урядовий проект закону «Про внесення зміни до Закону України «Про транспорт» (№6514), який передбачає створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері транспорту (НКРТ). Згідно із законопроектом НКРТ підпорядкована Президенту України.

Раніше ексголова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна заявила, що законопроект, яким передбачається створення НКРТ, протирічить Конституції, оскільки президенту надаються невластиві йому повноваження.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: