Справа Луценка: слідчим і суддям доведеться відповідати перед законом

Справа Луценка: слідчим і суддям доведеться відповідати перед законом

Слідом за Європейським судом українська Феміда визнала порушення прав Луценка

Вищий спецсуд України, відмовивши Юрію Луценко у перегляді судових постанов щодо обрання запобіжного заходу, тим не менше, дав зрозуміти: слідчим, прокурорам і суддям ще доведеться відповідати перед законом. Як мінімум, за свій непрофесіоналізм.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ виніс рішення у справі за заявою Юрія Луценка про перегляд постанов Печерського і Апеляційного судів про обрання йому запобіжного заходу. У постанові зазначається, що рішення Європейського суду з прав людини по Луценку необхідно виконувати. З наявних матеріалів у справі видні факти порушень його прав при затриманні, обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

«Водночас, як видно з наявних матеріалів, у справі щодо Луценка Ю.В. факти порушень його процесуальних прав під час затримання, зміни, обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту вже встановлені Європейським судом. Рішення цього суду є обов’язковими до застосування національними судами, як джерела права», - сказано в ухвалі. І, з огляду на це, п’ять суддів – Ірина Григор’єва, Жанна Єленіна, Тетяна Шилова, Володимир Британчук та Юрій Фурик – висловили думку: «Суд касаційної інстанції при розгляді касаційних скарг засудженого Луценка та перевірці законності прийнятих по справі остаточних рішень безперечно має можливість взяти до уваги практику Європейського суду, його висновки у цій конкретній справі та інших».

Про те, як це вплине на долю екс-міністра МВС, а також, як можна обійти касаційну інстанцію і вже через три місяці очікувати на рішення Європейського суду по вироку, «Главкому» розповів захисник Юрія Луценка Олексій Баганець.

Олексію Васильовичу, Вищий спеціалізований суд не дав «добро» на перегляд постанов Печерського та Апеляційного судів щодо обрання запобіжного заходу для Луценка?

Але якщо говорити про те місце, де судді наголошують на необхідності виконання рішень по Луценко Європейського суду з прав людини. Це перемога? Зрозуміло, що Юрія Луценка ніхто не випустить, але тепер можна притягнути, наприклад, до адміністративної відповідальності слідчих, прокурорів та суддів?

Важливим є сам факт наявності рішення Європейського суду з прав людини, яке вступило в законну силу і підтвердило, що під час затримання, арешту і утримання під вартою на стадії досудового і судового слідства до винесення вироку були грубо порушені права Луценка на свободу і особисту недоторканність. Це є підставою для того, щоб вживати заходи реагування до слідчих, прокурорів і суддів, які допустили ці порушення процесуальних прав людини. Не треба забувати, що в результаті визнання Європейським судом допущених порушень прав Луценка, які зазначені в Європейській конвенції з прав людини, держава Україна вже виконала це рішення в частині виплати Луценко 15 тисяч євро. А це прямий збиток для держави України.

Звичайно, це є підставою, якщо не до притягнення до кримінальної відповідальності, то обов’язково для притягнення до відповідальності. Їм доведеться відповідати. Бо це порушення не тільки Європейської конвенції з прав людини, яка є джерелом права і визнається національним законодавством. Це є і підтвердженням того, що порушувалися права Луценка, які передбачувалися прямо і Конституцією України, і Кримінально-процесуальним Кодексом України 1960 року. Порушення були допущені слідчими, прокурорами і суддями при виконанні своїх службових обов’язків. І це підстава до притягнення їх до відповідальності. А до якої – це вже хай визначають ті посадові особи, представники влади, до компетенції яких це відноситься.

Той факт, що п’ять суддів це зазначили необхідність виконання рішення Європейського суду, говорить про те, судова система в Україні не така вже й пропаща?

Дехто з тих суддів для мене є стовідсотково авторитетними, бо як їх знаю як високопрофесійних суддів. Так, в описовій частині вони всі п’ятеро чітко зазначили, що рішення Європейського суду підтвердило порушення процесуальних прав Юрія Луценка. І що, приймаючи до уваги, що рішення Євросуду є обов’язковими для виконання в Україні (бо вони є джерелом права), касаційна інстанція в праві (наголошую – правомочна!) врахувати не тільки рішення Європейського суду у справі «Луценко проти України», а й інші рішення Євросуду, які торкаються подібних справ.

Ми на це рішення будемо посилатись під час розгляду касаційної скарги.

До речі, відомо, коли все-таки буде розглянута касація? Пройшло вже сім місяців. Суддя на лікарняному. А деякі джерела стверджують, що раніше квітня на розгляд очікувати не варто.

Нічого невідомо. Це дуже дивно, коли Юрій Луценко звертається до Вищого спеціалізованого суду 6 лютого, а вже 19 лютого він розглядає його заяву. Інша справа - який результат, але ж результат є. А касаційна скарга, яка направлена нами ще в серпні, до цього часу не тільки не розглянута, а навіть і не призначена до розгляду.

На сьогоднішній день у нас є всі докази того, що подальший зпосіл перегляду судових рішень з метою відновлення порушених прав Луценка є не ефективним і це відкриває нам дорогу прямо звертатись до Європейського суду.

Тобто ви збираєтесь подавати заяву до Євросуду на вирок, не чекаючи розгляду касації?

Так. Ясно, що якщо ми подали касаційну скаргу, то рано чи пізно все одно касаційна інстанція її розгляне. Але нам тепер сенсу чекати немає. Вже є всі докази того, що подальший розгляд справи Луценка в українських судах є неефективним.

Коли саме звернетесь до Європейського суду? Заява вже написана?

Заява до Євросуду у нас вже готова в чорновому варіанті. Але справа в тому, що поки ще ми її узгоджуємо. По-перше, між собою: я, мій колега адвокат Ігор Фомін. По-друге, потім кінцевий варіант треба ж ще узгодити з Луценком.

Але, думаю, що в лютому ми її відправимо.

І скільки, за вашими підрахунками, Євросуд буде її розглядати?

Якщо ми переконаємо Європейський суд, що треба її переглядати її в прискореному порядку, думаю, що десь протягом трьох-шести місяців Євросуд може її розглянути.

Але це не від нас залежить. Це залежить від того, як себе поведе Європейський суд: як вони будуть справу розглядати – письмово чи усно слухати. А також – від того, як будуть проходити комунікації з Україною, чи буде Україна затягувати відповіді на поставлені Європейським судом питання.

Я переконаний, що цю справу в Євро суді ми виграємо. Але справа в часі. Бо недарма Вищий спецсуд затягує розгляд цієї скарги.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: