Архієпископ УПЦ КП Климент: Держава Україна здала Крим. Заявляю про це офіційно

Архієпископ УПЦ КП Климент: Держава Україна здала Крим. Заявляю про це офіційно

Українська церква в Криму може зникнути вже з 1 січня. Ні президент, ні уряд, ні депутати не бажають втручатись у цю ситуацію

Після анексії Криму УПЦ КП втратила контроль на півострові над двома з 13 храмів. 1-го червня храм у Перевальному був захоплений так званими «казаками», двері виламані, внутрішнє оздоблення пошкоджене. Спочатку храм був закритий для відвідувачів, але нині там вже проводять службу священики Московського патріархату. Подібна доля спіткала і храм апостолів Петра і Павла та святителя Миколая, який знаходиться на території, що належала навчальному центру Військово-Морських сил Збройних Сил України.

Навесні окупаційна влада почала тиснути на священників української церкви, працівники ФСБ Росії проводили з ними бесіди. Так, після подібних «профілактичних бесід» було закрито парафії УПЦ КП в Красноперекопську та Керчі, один зі священиків потрапив до лікарні через гіпертонічний криз. Нині триває боротьба і за церкву у селі Мраморному під Сімферополем. Влітку у цьому ж селі сталася пожежа на дачі архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента. Архієрей називав це підпалом, проте слідство, що й не дивно, не знайшло доказів і справу було закрито.

Навесні патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляв про загрозу зникнення УПЦ в Криму, однак наразі українська церква ще залишається на півострові.

В інтерв’ю «Главкому» владика Климент розповів про те, що українська церква може зникнути вже після 1-го січня 2015-го року. Архієпископ оцінив імовірність перереєстрації УПЦ КП в Криму за законами країни-агресора, а також заявив про співпрацю священнослужителів УПЦ МП з ФСБ Росії.

Владико Клименте, одразу після анексії Криму влітку ви заявляли про тиск на УПЦ КП з боку так званої «влади» на півострові. Чи продовжується тиск нині, і як саме він відбувається?

Сьогодні ситуація з УПЦ КП в Криму патова. Прямі тиски на нас припинилися. Зараз уже більш-менш є стабільність у відносинах між УПЦ КП і тією «владою», яка є в Криму. Але є інша гостра проблема, це перереєстрація. Для того, щоб я легально міг перебувати на території Криму, я мушу перереєструвати статут, майнові, земельні документи, а також договірні відносини, які ми мали із суб’єктами тої, чи іншої діяльності.

Тиск припинився тому, що ви домовлялись з місцевою владою?

Ніяких перемовин ні з ким я не вів. Просто була ситуація, коли проводилися вибори до «Держради» Криму. Тому їм не потрібні були зайві скандали. Що буде зараз, я не знаю.

На допити священнослужителів ФСБ теж припинило тягати?

Давайте я на ці запитання не буду відповідати, бо мені ще повертатися до Криму потрібно. Я розумію, що вам потрібна сенсація, я розумію, що завтра знову піде першим рядком про те, що представників Київського патріархату вербує ФСБ, це цікаво. А про те, що держава Україна не захищає українців у Криму не згадає ніхто. Тому що це іде врозріз з «офіційною доктриною» нової держави Україна, яку будують все ті ж особи. Тому не задавайте провокаційних запитань.

Яким чином можлива перереєстрація УПЦ КП відповідно до російських законів, українська церква погодиться стати іноземною в Криму?

Кримська «влада» готова перереєструвати нашу церкву в Криму відповідно до російського законодавства. Ми зберігатимемо за собою (назву) УПЦ КП. Але в цьому разі, згідно із російським законодавством, я позбавляюся права в Росії на ті пільги, які дає закон про свободу совісті і віросповідання. Іншими словами, якщо церква має закордонний центр (в даному випадку Київ – «Главком»), то вона позбавлена прав (які має національна церква – «Главком») і пільг. Якщо я перереєструюся, то, відповідно, стаю іноземним агентом на території Російської Федерації.

Які наслідки це спровокує для української церкви в Криму?

Наслідки полягають в тому, що юридично я буду в Росії, а фактично я весь час перебуватиму під пильним оком спецслужб. І вся наша діяльність розглядатиметься зовсім під іншим кутом. Але не це головне. Головне те, що якщо я перереєстую структуру УПЦ Київського патріархату в Криму відповідно до російського законодавства, то формально це означатиме, що Київський патріархат визнав анексію Криму. Є ще один варіант, як вчинити. Можна зареєструвати на території Криму зовсім іншу структуру, яка буде правонаступником Київської єпархії. Але і це не вихід. Тому, що, зареєструвавши таку структуру як незалежну, без закордонного центра, перереєструвавши на неї усе майно, яке зараз належить Київському патріархату, де гарантія, що вона не буде ліквідована завтра і майно вже в законний спосіб не відійде «Республіці Крим»? І Україна нічого не зможе зробити тому, що формально не матиме жодних відносин до тієї структури, яка зареєстрована відповідно до російського законодавства.

Це означає, що УПЦ КП в Криму може зникнути?

До 1-го січня ми діємо легально за законами «перехідного» періоду. А от що буде з 1-го січня я не знаю. Окрім цих питань є питання, пов’язане з прийняттям російського громадянства. Для того, щоб перереєструвати ті документи, про які вам розповів, муситиму взяти російське громадянство. Я повинен буду подати до російської міграційної служби заяву про те, що я маю подвійне громадянство. Якщо я одержу таки російське громадянство, муситиму заявити про те, що маю подвійне. Якщо я цього не зроблю, то мені загрожуватиме 5 років в’язниці, або 500 тис. рублів штрафу. В той же час, якщо я не братиму російське громадянство, муситиму взяти і заповнити міграційну карту, тобто отримати дозвіл на перебування в Республіці Крим. Але на рік дається тільки 3,5 тис. таких дозволів, та і ті, зі списку спеціальностей, які будуть узгоджені Федеральним законом Російської Федерації.

А ваша спеціальність є у цьому переліку?

Ні, я не підпадаю. Бо така професія як священик Київського патріархату не значиться у цьому списку. Якщо залишатиму все як є зараз, то в Криму матиму права перебувати не більше 90 днів. Потім на такий же термін буду змушений виїхати з Криму, і так далі, по 90 днів туди і назад.

Цей варіант може бути виходом із ситуації?

Не знаю. Де гарантія, що за 90 днів моє майно не буде повністю відібране, як це сталося з майном Коломойського та інших олігархів, які мали землі в Криму?

Ваше майно уже й так постраждало влітку, коли загорілася ваша дача у селі Мраморне. За вашою версією – через підпал. Що кажуть слідчі?

Захоплення храму в Перевальному, намагання захопити храм у Сімферополі, підпал дачі, усі ці кримінальні справи закриті тому, що немає складу злочину.

Ви хочете сказати, що за версією слідства підпалу не було?

Не було підпалу тому, що не встановлено, хто це підпалив. А через те, що не виявлено того, хто підпалив, немає складу злочину.

Яка доля храму Покрови Святої Богородиці в селі Перевальне, який забрали представники так званої самооборони Криму?

Сам храм закритий. Але я знаю, що у ньому проводить службу священик Московського патріархату.

Скільки загалом храмів нині ви контролюєте, і скільки у вас забрали?

Забрали один в Севастополі, а інший на території військової частини в Перевальному. Це те, що є власністю управління Кримської єпархії і моя особиста власність. Сьогодні під моїм управлінням перебувають 11 храмів, які належать управлінню єпархії і особисто мені. Враховуючи те, що це не є майном парафії, а є майном управління єпархії, то тут потрібно вирішувати питання.

Але, ви знаєте, у тому, що відбувається уже не Росія винна. Сьогодні я обвинувачую державу Україна, всіх тих депутатів, усіх тих народних «ізбранників», які, коли відбувалася окупація, здали той Крим, разом з Турчиновим і Яценюком. Тоді вони 7 днів собі відпустки зробили. Я дуже «дякую» депутату Геращенко за дуже «гнусний» закон про переселенців, який вона 20 жовтня протягнула і з якого було вилучено 2 норми, які стосуються виділення землі і можливість фінансування зведення будівель, наскільки я зрозумів, для переселенців (20 жовтня Верховна Рада ухвалила Закон про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб – «Главком»). Ця норма стосується пільгового кредитування. І коли вона у Верховній Раді наполягала на тому, що ті переселенці, які виїхали, мусять на загальних засадах одержувати землю як і решта громадян України, то за це їй дуже дякую!..

З одного боку представники Московського патріархату захопили храм Покрова Святої Богородиці і не пускають туди вас. З іншого - офіційно УПЦ МП неодноразово заявляла про те, що Крим є невід’ємною частиною України. Де тут реальна позиція Московського патріархату?

Священики Московського патріархату під час окупації Криму були на території українських військових частин. Міністерство оборони України не дало відповідних дозволів, щоб разом з ними на території військових частин перебували священики Київського патріархату. Коли я звернувся до командуючого корпусом в Криму з проханням надання такий дозвіл, мені відповіли, що, мовляв, у нас є священик Московського патріархату. Зокрема це стосується священика Московського патріархату Димітрія Короткова. Він їздив по всіх частинах, фотографував. А сьогодні він є капеланом Збройних сил Росії, заступником командира. І тепер дайте мені відповідь на те, яку функцію виконували священики Московського патріархату під час окупації Криму, і яку інформацію вони давали ФСБ? Московський патріархат бреше, бо їх священики співпрацюють і співпрацювали з окупаційною владою. До речі, СБУ цими фактами не займається.

Протоієрей Віталій Ейсмонт http://glavcom.ua/articles/19508.html в інтерв’ю «Главкому» розповів про те, що на тлі падіння довіри до патріарха Російської православної церкви Кирила священнослужителі УПЦ МП цілими групами переходять до Київського патріархату. Чи є в Криму рух священиків від однієї церкви до іншої?

Ніхто нікуди не переходить. В Криму вони (священнослужителі – «Главком») рухаються в одному напрямку, аби перейти під безпосереднє підпорядкування до патріарха Московського Кирила. Є дуже серйозний опір митрополиту Лазарю (митрополиту Сімферопольскому і Кримському УПЦ МП – «Главком»), наскільки я знаю, з боку певної кількості священиків. Вони зараз просто розколюють єпархію на 2 частини з вимогою напряму перейти під контроль Московського патріархату.

Скільки священнослужителів УПЦ КП нині працюють в Криму?

Одинадцятеро. Всі залишилися на своїх місцях. Вони вивезли з Криму свої сім’ї, дітей. Це через те, що дітей позбавили права навчатися в українських класах українською мовою. Ламати психіку дітей також є злочином. Тому вони ухвалили рішення вивезти усіх.

Але, знову таки, я повертаюся до того закону, до Геращенко. Ухвалений закон не захищає права тих людей, які виїхали, він також не захищає права тих людей, які залишилися на півострові. Із закону про окуповану територію, і з закону про тимчасових переселенців я не одержав відповіді на те, що мені робити в Криму, і що робити решті українців у Криму. Держава Україна і депутати здали, продали Крим, про це офіційно заявляю.

Який вихід із ситуації, що склалася, бачите ви?

Ті, хто здавали Крим, нехай його і повертають. Іншого виходу я не бачу. Коли починалася російська агресія, потрібно було затопити два пороми на Керченській переправі і не допустити на півострів російські війська. Тим більше, що я тоді повідомляв інформацію про те, що відбувається у нас. Тому це сьогодні є проблемою для президента, Верховної Ради, вибачте, для Яценюка... Тоді він казав, що, мовляв, не хочу зірвати курортний сезон. А через півроку він заявив, що вони (Росія – «Главком») хочуть знищити Україну, нарешті, зрозумів. А нині знову лізе в депутати…

Глава Меджлісу Рефат Чубаров http://glavcom.ua/articles/20842.html в інтерв’ю «Главкому» говорив про те, що ледь не в кожній мечеті в Криму є представники ФСБ. Чи ходять ці люди до українських православних храмів?

Я не хочу відповідати на подібні провокаційні запитання, навіть якщо би я і знав. Тому що, вибачте мене, Чубаров сидить у Києві, йому легко про це говорити, а я повертаюся в Крим, перебуваю майже весь час в Криму. Не буду відповідати тому, що держава Україна мене в Криму не захистить, а підставляти себе гучними фразами я також не збираюся, я не самогубець, бо у мене 11 священників і близько 500 активних українців, які нікуди не виїхали і продовжують жити в Криму.

Всі вони парафіяни УПЦ КП на півострові?

Я не рахую їх як парафіян. Я просто називаю вам кількість активних українців, які на сьогодні є. Я називаю зараз тих людей, які потребують допомоги управління єпархії як зв’язку між Кримом і материком. Щодо парафіян, то не придирайтеся, я не рахував їх. Ну десь 250-300 осіб є. Я знаю коло людей, з ким я спілкуюся. На свято більше приходить, не на свята приходить менше. На одну службу прийшло 10 людей, на іншу двадцятеро. По-різному.

Як саме церква допомагає українцям в Криму?

Повертаючись до стосунків Криму і України. Ви мені скажіть, що це за країна, коли людина, яка не може вклеїти у паспорт фотографію, мусить пройти кола пекла для того, щоб добратися до України, вислухати хамство спочатку на кордоні, а потім і в міграційній службі? Російські прикордонники випускають людей із Криму, а наші українські прикордонники не впускають до Україну людей з українськими паспортами, в яких прострочена фотографія.

Скільки подібних випадків зафіксували?

Та «сплош і рядом» таке. Людина, яка не вклеїла фотографію мусить зареєструвати довіреність на іншу людину (щоб вона повезла ці паспорти на материкову частину України для належного оформлення документів – «Главком»), але ж і ця довіреність мусить бути з українською печаткою. Я, наприклад, близько 20 таких довіреностей їздив завіряти. Коли я останнього разу в’їжджав в Україну, якась жінка-прикордонник зверталася до мене російською мовою, вона просто не володіє українською! І півгодини придиралася до моїх фотокарточок, які вклеєні у паспорт: їй не сподобалася фотографія, на якій мені було 18 років.

Як часто ви їздите з Криму на материкову частину України?

Я не казатиму. Це пов’язано з безпекою. Просто скажу, що їжджу. Коли я показую їй три документи, паспорт громадянина України, закордонний паспорт, посвідчення з Верховної Ради, посвідчення Київського патріархату і при цьому вона намагається мене зняти з потяга, то для чого це? То Крим Україні потрібен чи ні? Якщо не потрібен, то давайте поставимо паркан, який Яценюк задумав поставити (на кородоні з Росією – «Главком») і все, не будемо повертатися до проблеми Криму, тоді ми будемо жити за російським законодавством і за російськими правилами. Те знущання, яке зараз творить держава Україна по відношенню до тих українців, які залишилися в Криму перевищує будь-яке знущання, яке вчиняє Росія по відношенню до українців в Криму.

Чи звертаєтеся ви до органів влади по допомогу, які результати таких звернень?

Те, що робиться з українськими церквами – це віддзеркалення бездіяльності України стосовно території, яка сьогодні є окупованою. Я зараз вже майже тиждень у Києві, але не можу ні з ким зустрітися, бо у них вибори. Я не можу на своє жодне питання одержати відповіді тому, що мені цих відповідей не дають.

З ким намагалися зустрітися і які відповіді хотіли отримати?

Ні в адміністрації президента не можу зустрітися ні з ким, ні з депутатами, ні з міграційною службою…

Вам відмовляють?

Вибачте мене, коли приходить архієрей, а йому кажуть, мовляв, ставай в загальну чергу. І я мушу стояти годинами в загальній черзі, поки мене приймуть? І це не вперше так з міграційною службою. А потрібно створити окреме вікно, щоби людина з Криму прийшла і чітко знала, що вона в змозі буде вирішити свої питання протягом дня. Я набрав купу паспортів, але нічого не можу тут зробити тому, що мене або по кабінетах відсилають, або кажуть, мовляв, приходьте в день прийому громадян. Ось таке ставлення держави Україна до українців в Криму. Якщо так вчиняють з архієреєм, то що казати про решту громадян?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: