Депутат Олег Петренко: Дострокові вибори готуються на осінь

Депутат Олег Петренко: Дострокові вибори готуються на осінь

«Вже діляться округи і виготовляється папір, на якому друкуватимуть бюлетені»

На початку цього року в Адміністрації президента відбулася секретна нарада за участю секретаря Ради Нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова та ключових депутатів Блоку Порошенка. Як

повідомляють джерела «Главкома», головною темою обговорення стало проведення дострокових парламентських виборів. За попередньою інформацією, найімовірніший час для цього на Банковій вважають осінь цього року. Учасники зустрічі, імена яких стали відомі «Главкому», спростовують свою присутність під час цієї наради, однак не заперечують факту, що відповідні консультації в Адміністрації президента таки мали місце. Одне з джерел навіть назвало такі наради «підстраховкою на випадок непередбачуваного розвитку подій».

Тим часом про підготовку до дострокових парламентських виборів вголос почали говорити й інші члени пропрезидентської фракції. Серед них - депутат Олег Петренко. В інтерв’ю «Главкому» парламентар навів докази підготовки розпуску парламенту, розповів, кому вигідна імовірна дострокова кампанія та які нові політичні проекти вже готуються.

До війни Олег Петренко працював генеральним директором дочірнього підприємства «Черкаситурист». На фронті був рядовим батальйону спецпризначення МВС «Азов». На парламентських виборах 2014 року Олег Петренко балотувався у мажоритарному окрузі №194 в Черкасах від Блоку Петра Порошенка і переміг, набравши 41,15% голосів. Друге місце зайняла самовисуванка Валентина Жуковська, яку вважають близькою до Дмитра Фірташа. Вона отримала 23,65%.

Пане Олеже, ви стверджуєте, що нині вже ухвалене рішення про проведення дострокових виборів. Хто саме ухвалив це рішення, коли саме і де?

Це люди, які належать до центру прийняття рішень, як у Верховній Раді, в Адміністрації президента, Кабінеті міністрів. У президента є розуміння, у всіх є розуміння, що вже пішли незворотні центробіжні процеси з розвалу коаліції і парламенту цього скликання. Подивіться на заяви лише останніх днів. Була заява Яценюка про те, що потрібно на референдум виносити зміни до Конституції. Юлія Тимошенко заявила про те, що тільки дострокові парламентські вибори можуть врятувати країну. Була заява Садового про необхідність перегляду коаліційної угоди, або коаліції не буде. Тобто це не те, що хтось один ініціював, всіх зібрав і поставив перед фактом. Центри прийняття рішень лише реагують на ті обставини і процеси, які стали незворотними. На даний момент у Верховній Раді немає жодної політичної сили, яка би щось робила для того, щоб коаліція не розвалилася і цей парламент далі працював. У мене є інформація про те, що на одному з підприємств уже почали виготовляти папір, на якому згодом друкуватимуть бюлетені. Вже діляться округи.

Імовірне переформатування уряду якось може ще вплинути на рішення про проведення дострокових виборів?

Ні. У цій каденції робота і зі створення коаліції, і з формування уряду пішла концептуально не вірним шляхом. Коаліції формуються для того, щоб потім сформувати уряд. Але у нас сформували уряд за якимось квотним принципом і він живе в своєму вимірі. А коаліція і коаліційна угода живуть окремим від уряду життям. З іншого боку, теоретично переформатування уряду може відтянути перевибори. Але спочатку слід дочекатися офіційного звіту Уряду, днів за 20. Очевидно, що ця Верховна Рада не визнає його задовільним. І якщо коаліція сформує уряд, який дійсно виконуватиме коаліційну програму, і всі учасники коаліції будуть представлені в уряді, а не казатимуть, що не мають до нього стосунку, тоді виборів не буде.

Спрогнозуєте склад такого Уряду і прем’єра?

У фракції (БПП) поки що не обговорювалося питання про те, хто може бути новим прем’єром. Обговорюються різні кандидатури на пости міністрів. Але по жодному міністру, по жодній посаді ще немає рішення фракції. Можу підтвердити, що прізвища Ковальчука і Рябікіна лунають при обговоренні. Яценюк може не в захваті від деяких кандидатур, які обговорюються на нашій фракції. Але він же постійно говорить: мовляв, які питання до мене, уряд – колективний орган, на якому приймаються колективні рішення, і у ньому більшість тих, кого делегувала фракція БПП…

В разі, якщо «Народний фронт» вийде з коаліції у разі відставки Яценюка, хто може замінити цю політичну силу в її складі?

Якщо прем’єром не залишиться Яценюк, нового прем’єра обиратиме вже новий склад парламенту. Щодо того, хто може зайти на їх місце зараз, то подивіться на кількість «Народного фронту». Неможливо буде замістити їх в коаліції, оскільки це дуже велика за чисельністю фракція. Якщо там не буде розколу і вона триматиме єдину позицію, то без «Народного фронту» коаліція в іншому складі неможлива.

Які нові політичні проекти ми побачимо в разі дострокових виборів?

Дійсно, будуть нові політичні проекти. Одним з них, очевидно, буде проект Саакашвілі. Це вже всім зрозуміло. Хто ще буде... Той же Вакарчук стартонув: те що ми бачили (промова у президента під час нагородження, – Главком») було офіційним стартом його діяльності як політика. Я не вірю у випадковості, що президент був не готовий до цього виступу. Не виключаю, що Вакарчук ітиме із Саакашвілі в одному проекті. Якщо він туди увійде, це буде дійсно мегапроект, який зможе потім набрати багато балів. От я - «азовець», не виключаю, що і у Андрія Білецького буде свій політичний проект. Давно є розуміння, що «Азов», маючи такого достойного лідера, заслуговує на такий проект.

Ви братимете участь в такому проекті?

Однозначно, так. Тільки в ньому (Білецькому, - «Главком») я бачу потенційно того, хто може стати не просто ефективним менеджером, президентом, а дійсно батьком нації. Проект такий готується.

Як він називатиметься, хто увійде до нього?

Поки що ніякої навіть робочої назви немає. Є думки, є у «Азова» лідер Андрій Білецький. Тому логічно, що ми задумалися про те, щоб був цей проект.

Нині мажоритарними складають половину парламенту. Більшість у наступному парламенті складатиметься насамперед з мажоритарників. У таких мажоритарників, як я, на наступних виборах шансів буде фактично нуль. Вже буде не те, що на минулих виборах. Ми побачимо тотальні підкупи, як прямі, так і завуальовані, побачимо фальсифікації. Все це відбуватиметься на мажоритарних округах.

Хто керуватиме цим процесом?

Багатіїв розведуть по округах, аби вони не перетиналися. Тобто не буде такого, щоб на одному окрузі змагалися кандидати, один з яких вгатить 5 млн, інший 7 млн. Все буде узгоджуватися. Наприклад, дуже багато мажоритарників будуть у проекті «Відродження». Можливо, і потім виникне ситуація, подібна до нинішнього парламенту, де є офіційна коаліція, яка складається з БПП, «Народного фронту», «Самопомочі» і «Батьківщини», а коли голосуються найрезонансніші законопроекти, то ми бачимо іншу картину. Наприклад, за Податковий кодекс навіть Опоблок голосував. Реальна коаліція нині включає і «Волю народу» і «Відродження»… Президент – це головний центр прийняття рішень і центр впливу. У «Народному фронті» також є центри впливу. Якщо буде оголошено про старт нових виборів, ви самі побачите, скільки представників цієї політичної сили зайдуть в наступний парламент з іншими проектами. Відповідні перемовини представники цієї фракції уже ведуть. Представники «Народного фронту» із людьми Саакашвілі (щодо участі у майбутньому політичному проекті останнього), але це ще не означає, що вони там будуть.

З одного боку, відповідно до соцопитувань, 43% громадян України виступають проти проведення дострокових виборів. З іншого - соцопитування не вказують на стабільний і високий рівень підтримки президентської політсили. Для чого ж главі держави буде потрібно розпускати парламент?

Позачергові парламентські вибори точно не є чимось добрим, гарним, корисним для країни. Тому що це черговий втрачений час для нашого суспільства. Якщо буде оголошено старт новим виборам, яка ж робота тоді буде? Всуціль буде популізм, зала Верховної Ради перетвориться на головний майданчик агітації. Я не кажу, що президент зацікавлений (у дострокових виборах) і що це його мета. Але він, коли вже ідуть певні приготування, лише реагує на ці центробіжні явища, про які я казав вище, вони вже незворотні. Бажання зберегти коаліцію не демонструє ані Арсеній Яценюк, ані Андрій Садовий, ані Юлія Тимошенко.

Хто заявить про вихід з коаліції, аби запустити механізм дочасних виборів?

30 днів, під час яких не відбуватимуться засідання парламенту точно не використовуватимуть як підставу для розпуску Ради. Приводом для нових парламентських виборів може бути тільки розвал коаліції. Де-факто вона вже не працює. Залишилося лише зробити розвал де-юре. Складно сказати, хто саме. Навряд чи хтось захоче отримати звання того, хто розвалив коаліцію і почав безлад з черговими виборами. Отже, чекаємо звіту уряду і рішення парламенту. Фракція «Народного фронту» категорично не сприйме зміну прем’єр-міністра або деяких інших ключових міністрів. Якщо уряд Яценюка відправляється у відставку і починається формування нового, то «Народний фронт» вийде з коаліції. От вам і підстава для дострокових виборів.

Як більшість рядових депутатів ставляться до перспективи можливих виборів?

Мажоритарники, які нині є депутатами, не в захваті від цієї ідеї. Кожному з них потрібно буде викласти немалі кошти на свою виборчу кампанію. Наприклад, є величезна фракція «Народного фронту», рейтинг якої нині як кажуть, в межах соціологічної похибки. Більшість з цих людей пройшла в Раду за списком своєї політичної сили, а не по мажоритарці. Натомість в інших фракціях величезна армія мажоритарників, які не хочуть виборів. Якщо навіть припустити, що їх поки не буде, почнеться затяжна парламентська криза, яка за будь-яких розкладів рано чи пізно призведе до нових парламентських виборів. Але це буде ще гірший розвиток подій як для держави, так і для парламенту. Якщо криза триватиме, то повірте, президент точно знайде привід для розпуску парламенту. І суспільство також бачитиме те, що відбувається, і тоді вже підтримає рішення президента. Особисто я проти дострокових парламентських виборів. Я прихильник того, щоб домовлятися, іти на компроміси і працювати.

На коли готуються вибори?

На осінь. На весну – ні, уже пройшов дедлайн. Політичні проекти, які створюються, ще не сформовані організаційно і юридично. А до осені абсолютно реально все встигнути.

Ви є членом пропрезидентської фракції. Хто найбільший впливовий сьогодні у БПП?

Офіційний лідер фракції Юрій Луценко. Безперечно, його слово, його позиція має вплив. Є Ігор Кононенко і Сергій Березенко. Вони дійсно керують фракцією. Ці троє людей є одними з найвпливовіших у ній. Від себе можу додати, що фракція БПП дуже демократична в тому плані, що ніхто нікого не ґвалтує. Наприклад, я досить часто голосую всупереч рішенню фракції, керуючись своїм баченням. Мене ніхто за це не карає.

Чи платять заробітні плати у фракції, окрім офіційної депутатської?

Я жодного такого випадку не знаю, про таке не чув. Може, у мене така репутація, що такі речі мені навіть не ризикують пропонувати, бо можна нарватися на грубість. Скажу вам, що на фракції доволі жваво обговорюється питання зарплати. Багато депутатів із БПП не соромляться говорити про те, що зарплати депутатам потрібно піднімати…

Якою має бути зарплата депутата, аби її було достатньо, наприклад, вам?

Можу сказати, що постійно нині кажуть, що депутати собі піднімають зарплати, а насправді навпаки, у цій каденції зарплата тільки менше стала. Думаю, на 4700 грн (зарплата депутата) у Києві прожити важко. Звичайно, люди в країні на меншу зарплату живуть, але щоб здійснювати бурхливу депутатську діяльність потрібно більше грошей. От мені постійно потрібно бути то на окрузі, то у Києві у комітетах чи в Раді, а також десь на блокаді Криму, чи в суді на Закарпатті. У мене немає охорони, водіїв, я вбиваю свою особисту машину, яку потрібно ремонтувати. Хоча би до 10 тисяч гривень має бути, думаю.

В одному зі своїх інтерв’ю ви сказали, що в разі дострокових виборів у парламенті буде значно більше представників «Опозиційного блоку». Ви уявляєте майбутню коаліцію з цими політиками, яка голосуватиме за амністію Моторолі, Безлеру, іншим бойовикам?

Я казав, що у новій каденції Ради буде представників Опоблоку у кілька разів більше, ніж є зараз. Але вони не будуть в більшості, вони не будуть у коаліції. Коли мова ітиме про зміни до Конституції, особливі статуси окремих районів на Донбасі, чи амністію, вони додадуть голосів за ці питання. В наступному парламенті за рахунок мажоритарників і голосів Опоблоку закон про амністію точно буде проголосований.

Фото на головній: 112.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: