Алла Александровська: Я не шизофренічка, щоб робити з Харківської області суверенну державу

Алла Александровська: Я не шизофренічка, щоб робити з Харківської області суверенну державу
фото: coolyanews.info

«Главкому» вдалося поспілкуватися з Александровською у бліц-режимі через адвокатів під час судового засідання.

Вчора Київський райсуд Харкова все ж таки взяв під варту на 60 днів екс-нардепа кількох скликань від Компартії Аллу Александровську. Причому без права внесення застави, як і просили представники прокуратури. Відому комуністку було затримано 28 червня за підозрою в сепаратизмі, посяганні на територіальну цілісність та спробі підкупу депутатів однієї з міськрад Харківської області. Заради викриття Александровської СБУ навіть підготувала цілу складну схему, коли отримала інформацію, що вона та її син Олександр, який переховується в Росії, намагаються підкупити за 9 тисяч доларів керівництво та депутатів місцевих рад регіону для прийняття звернень до парламенту та президента щодо змін до Конституції для федералізації країни. Перед початком позачергової сесії міськради міста Південне співробітники СБУ затримали посередника родини комуністки під час передання посадовцю міськради частини хабара, а потім попросили депутатів зімітувати внесення до порядку денного сесії питання про прийняття звернення. Це нібито дозволило оперативникам затримати інших причетних до операції російських спецслужб.

Більше того, в СБУ вирахували, що син Александровської намагався обдурити своїх кураторів із ФСБ, витративши на підкуп меншу суму, ніж йому виділили, а також повідомивши про успішне виконання завдання. Накопичення таких «законотворчих ініціатив» міськрад, за версією українських спецслужб, дало б путінській дипломатії підстави звинуватити українську владу в ігноруванні волі народу, який нібито вимагає федералізації та надання окремим регіонам додаткових повноважень.

Захист Александровської, звісно, усі звинувачення відкидає, а сама вона тепер палко зізнається в любові до України, зазначаючи, що немає жодного сенсу платити гроші за ухвалення рішення, яке інші ради ухвалюють безкоштовно. Утім, на тлі депутатських заяв, що прикордонний Харків є вразливою точкою для російської пропаганди, схоже, що за комуністку, яка відкрито виступає за відновлення зв’язків із Росією, взялися серйозно. Лунають версії, що затримання Александровської – це сигнал чи то Віктору Медведчуку, чи то Костянтину Григоришину, з якими її пов’язують. Якщо провину екс-депутата буде доведено, їй загрожує до 10 років позбавлення волі. «Главкому» вдалося поспілкуватися з Александровською у бліц-режимі через адвокатів під час судового засідання.

Яка ваша особиста версія подій у Південному?

СБУ на своєму офіційному сайті розмістила інформацію, що вони самі зімітували ухвалення місцевою радою цього рішення й самі повністю спровокували цю ситуацію. Міська рада ж навіть не ухвалювала рішення, а якби й ухвалила, воно б не містило складу злочину. Кожен має право звертатись до президента, Верховної Ради з пропозиціями, а ті вже самі вирішують – вносити їм відповідні законопроекти чи ні. Ці законопроекти, якби їх було ухвалено, – лише одна з форм управління державою й жодних загроз не містять.

СБУ заявила, що ви намагалися підкупити депутатів місцевих рад за підтримку змін до Конституції щодо федералізації.

Офіційно нас підозрюють у тому, що ми сприяли винесенню питання виборності голів державних місцевих адміністрацій і суддів перших інстанцій. Але якщо губернатора не призначатимуть, а обиратимуть, то як це пов’язано з територіальною цілісністю? За версією сторони обвинувачення, нібито був підкуп депутатів заради такого звернення. Це повна маячня – навіщо платити гроші, щоб прийняти таке звернення до президента і Верховної Ради?


За поширеною версією, вал таких звернень створює тло для російської пропаганди й дає підстави для тиску на Київ.

Так СБУ зізнається, що сама зімітувала цю ситуацію! Ну навіть добре – вони надрукували цю інформацію в себе на сайті і що – одразу народ піднявся? Це ж не призвело до тих наслідків, які мені закидають. Це чистої води фантазії, що не підкріплені доказовою базою.

В СБУ розповідають, що вели вас давно й фіксували фінансування ваших заходів із боку російських кураторів. Зокрема, аналогічні голосування були заплановані у Вовчанській та Зміївській міськрадах. Які ще епізоди вам можуть інкримінувати?

Вони кажуть, що ФСБ виділяла навіть більші суми на ці заходи, ніж були витрачені. Звідки співробітники СБУ могли про це знати? Вони що – співпрацюють із ФСБ і ті діляться своїми планами, кому і скільки вони передають? Тоді виникає питання: хто насправді співпрацює з ФСБ? Це знову фантазії, які нічим не підкріплені. А щодо голосувань, то таких рішень сотні навіть по різних обласних радах – та ж Київська облрада прийняла аналогічні рішення щодо виборності губернаторів і направила їх до президента і Верховної Ради, але ніхто нікого ні в чому не підозрює. З таким же успіхом, якщо б на референдумі у Великій Британії працювало наше СБУ, 50% британського населення вже сиділо би в тюрмі.

Але вами могли по сукупності зайнятись – у заяві СБУ згадуються і намагання створення особливого економічного регіону «Слобожанщина». Ви навіть декілька форумів устигли провести. Вас не викликали на бесіди в органи ще тоді?

Річ у тому, що в Харкові сім років навіть діяв такий закон щодо економічного режиму та пільгового оподаткування для підприємців і він не призвів до жодного сепаратизму. І цей закон дав потужний поштовх розвиткові підприємництва в Харківській області. Щодо «Слобожанщині» ми у квітні ходили на допити без усяких затримань та обшуків і відповіли на всі питання. Там жодного складу злочину не знайшли. Зрозумійте, я не шизофренічка, щоб робити з Харківської області суверенну державу. 

Що цікавого може бути у вилучених у вас вдома ноутбуці, знімальній апаратурі та флешках?

Ну що – сімейні фотографії, службові документи щодо моєї громадської діяльності. Щось протизаконне там навряд чи можуть знайти. Але я співпрацюю зі слідством – дала пароль від ноутбуку: будь ласка, хай перевіряють листування, контакти і все, що треба.

Колишнє керівництво Компартії вас якось підтримує?

Вони надіслали мені одного адвоката з Києва.

Чи дійсно ваш син переховується наразі в Росії?

Він живе в Росії, працює там як мінімум рік. Тому я б не казала, що він переховується.

Але в Україні його оголошено в розшук.

Це кримінальне провадження відкрите 18 червня цього року. Якщо він рік перебуває в Росії, який воно може мати до нього стосунок?

Об’єктивно кажучи, за нинішніх засобів комунікації організувати щось з-за кордону – не проблема. Нардеп від БПП Вадим Денисенко переконаний, що ваше затримання може стати початком масштабної боротьби з Віктором Медведчуком, представницею якого він вас називає. І вже були зафіксовані заходи, які ви начебто збиралися проводити разом з «Українським вибором». Наскільки глибока ваша співпраця з Медведчуком?

Із Медведчуком у мене ніяких взаємин нема. Я його бачила останній раз на якомусь форумі п’ять років тому.

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: