PR-директор Джамали Денис Козловський: Держава Україна абсолютно ніяк не допомогла нам в підготовці до Євробачення

PR-директор Джамали Денис Козловський: Держава Україна абсолютно ніяк не допомогла нам в підготовці до Євробачення
Фото: Денис Казанський

Представниця України Джамала виступить під номером 15 у четвер, в другому півфіналі конкурсу

У столиці Швеції 10 і 12 травня пройдуть півфінали пісенного конкурсу Євробачення. Представниця України Джамала з піснею «1944» виступить під номером 15 у четвер, в другому півфіналі. Фінал відбудеться у суботу 14 травня.

Наша співачка разом зі своєю численною командою прибула до Швеції задовго до початку конкурсу. Минулого тижня українська делегація зупинилася у готелі Scandic Malmen. Група підтримки Джамали переконана у перемозі. Якщо вірити експертам і букмекерам, то такий оптимізм має підстави. Наприклад, відома букмекерська контора William Hill після першої репетиції підняла Джамалу в трійку найголовніших претендентів на перемогу в конкурсі. Серед головних конкурентів експерти також називають Аміра Хаддада з Франції з піснею J'ai cherché («Я шукав») і Сергія Лазарєва з Росії з піснею You Are The Only One («Ти - єдина»). Втім Джамала своїм успіхом вважає вже саму участь в конкурсі.

Як повідомлялось раніше, організатори Євробачення заборонили демонстрацію будь-якої національної символіки, окрім державних прапорів, під якими виступають виконавці. Цей факт дещо засмутив кримськотатарську громаду, хоча сама співачка не висловлювала своєї думки з цього приводу. Команда співачки загалом сухо коментує заборону. Мовляв, є правила, вони для всіх, і ми будемо їх дотримуватися. Зокрема про це сказав PR-директор співачки Денис Козловський. В інтерв’ю «Главкому він розповів історію про зникнення суконь Джамали, про те, як слід ставитися до прогнозів букмекерів, а також поділився інформацію про спонсорів поїздки до Швеції 17 членів команди української співачки.

Раніше Джамала говорила про те, що на Євробачення вона поїде в супроводі невеликої команди. Зараз у вашій команді 17 людей. Це не мало.

Спочатку передбачалося, що команда буде складатися з 10 осіб. Складно сказати, чому фігурувала саме така цифра, але нас орієнтували саме на таку кількість. У процесі підготовки виявилося, що нас 17 - менеджмент Джамали, PR-служба, знімальна група, гример, стиліст, стиліст каналу СТБ, який розробив один з сценічних костюмів, режисер, художник по світлу, представники компанії, що створила графіку, сама Джамала з бек-вокалістами і глава делегації.

Як ви долетіли, де влаштувалися, в яких умовах живете? Наскільки побут української делегації відрізняється від того, що було в попередні роки?

Долетіли чудово, спасибі! Я не знаю, як жили в попередні роки українські делегації, тому що ми вперше на Євробаченні. Це питання краще адресувати голові нашої делегації Вікторії Романовій, яка вже 10 років їздить на Євробачення з українськими учасниками. Ми живемо в звичайному готелі, називається він Scandic Malmen. Стокгольм сам по собі дуже дороге місто, тут дорогі готелі, транспорт, харчування, дороге, словом, все.

Скільки коштує номер, в якому живе Джамала, номери, в яких проживає вся українська команда?

Нашу готель бронювали співробітники каналу СТБ, я не знаю подробиць. Мені просто повідомили, що, куди і як. Ми, власне, поїхали в готель, який вони для нас знайшли. Канал СТБ взяв на себе велику частину бюджету затрат, а саме візовий супровід, перельоти, готель, добові для десяти осіб, а також постановку номера і виробництво одного зі сценічних костюмів. Фінансування поїздки ще для семи осіб - це як раз додаткові кошти, які ми шукали. Крім цього, додатковими статтями витрат стали графіка, яку нам підготувала відома на весь світ українська компанія Front Pictures, найкращі на ринку гример і стиліст-перукар, а також сувенірна продукція: футболки, диски, плакати в фірмових тубусах, листівки, браслети.

На прес-конференції Джамала розповіла історію суконь, які були загублені в аеропорту. Що трапилося?

Була така історія. У нас є дві сукні, так як передбачалося, що фінальне рішення про те, в чому саме  виступатиме Джамала, буде ухвалено після першої репетиції. Одне підготував головний стиліст каналу СТБ Дмитро Курята, а другий - Іван Фролов. Так ось, сумка з сукнею Фролова була упакована в плівку іншого кольору. Мабуть, тому її не забрали зі стрічки багажу, і вона залишилася в аеропорту Стокгольма. Це виявили вже вранці наступного дня після прильоту, коли збиралися на першу репетицію. Але все вирішилося благополучно. Наш представник поїхав в аеропорт, знайшов і забрав сумку.

Наскільки великий ажіотаж навколо конкурсу в місті, в країні?

Ми бачили в місті багато реклами. На одній з центральних площ поставили спеціальний годинник, який веде зворотний відлік до офіційного відкриття Євробачення, а на іншій площі встановлена металева конструкція, що нагадує вежу, з оглядовим майданчиком, також у символіці конкурсу. Прямо в центрі міста навпроти Королівського палацу знаходиться Eurovision Club, трохи далі Eurovision Village. В принципі, всі люди в курсі, що в місті конкурс. 6 травня у нас був вихідний день, ми їздили на екскурсію всією делегацією в музей під відкритим небом Scansen, що нагадує наше Пирогово. Коли поверталися на поромі, люди впізнавали Джамалу, і це були звичайні шведи. На вулиці час від часу також підходять до Джамали, просять автографи, фотографуються.

 

Джамала перед конкурсом вирішила відмовитися від європейського турне, хоча ми пам'ятаємо, що подібні турне робили майже всі учасники від України, в тому числі  переможниця конкурсу Руслана. На ваш погляд, наскільки це рішення вплине на остаточний результат Джамали?

Ми літали на вечірку в Амстердам, яка є однією з основних і яку відвідували всі попередні учасники від України. Після цього ми вирішили не летіти в Лондон на аналогічний захід, тому що не побачили в цьому особливого сенсу. На мій погляд, набагато важливіше те, що відбувається в медіа. Тому що на вечірку приходить від сили тисяча людей, як було, наприклад, в Амстердамі. Там був клуб тисячник, виступи проходили на порожній сцені, просто під мінус, навіть без бек-вокалу. Там неможливо було скласти повне враження про номер, не було графіки, декорацій. Артист виступає, природно, в іншому сценічному вбранні.

Головне, що є на цих вечірках, це велика кількість журналістів. Ми в Амстердамі дали десь 20 інтерв'ю. Взагалі протягом останніх трьох місяців ми дуже активно давали інтерв'ю закордонним медіа, причому не тільки про Євробачення. Тільки BBC записали з Джамалою сім інтерв'ю для різних служб і програм. Навіть такі американські видання, як Politico, брали інтерв'ю, що дивно, тому що вони зазвичай не висвітлюють цей конкурс. Ось це, мені здається, було набагато важливіше, і має принести більше плодів, ніж поїздки на вечірки. Власне, якби ми їздили на всі ці вечірки, бюджет би збільшився ще вдвічі-втричі. Кожна така вечірка - це ж витрати на перельоти, готелі, добові тощо.

Чи є команди, з якими ви дружите?

Ми були на екскурсії разом з делегацією Ізраїлю. Ми бачимо в готелі хлопців з азербайджанської делегації, зустрічали учасників від Франції, Польщі, Білорусі. Це не називається дружбою, просто приятельське спілкування. Насправді у нас особливо немає вільного часу, щоб спілкуватися з іншими делегаціями, тому що тут цілий день досить щільно розписаний. Крім репетицій, прес-конференцій, консультацій та інтерв'ю, є ще й інші заходи. Зокрема, у нас запланована зустріч з українськими громадами - «Українськими жінками Швеції» та «Українською молоддю Швеції». Там же буде і посол України в Швеції, він буде вести цю зустріч.

Ви контактуєте з російською командою Сергія Лазарєва?

Ні, ми їх навіть не бачили, нікого з їх команди.

Хто ваш головний конкурент?

Ми просто займаємося нашим номером, підготовкою і робимо все необхідне для успішного результату. Ми не займаємося оцінками, у кого які шанси і хто наші конкуренти. Джамала - перфекціоніст, головним конкурентом вважає саму себе. Їй важливо зробити все так, щоб вона сама була задоволена на 100%.

Букмекерська контора William Hill вже після репетицій підняла Джамалу в трійку найсильніших. Це надихає?

За моїми спостереженнями, за реакцією журналістів на репетиціях і за кількістю запитів на інтерв'ю, я бачу, що увага до Джамали підвищена. Коли ми писали інтерв'ю після першої репетиції, вже усі давно розійшлися, а до нас ще стояла черга. Ми зробили десять інтерв'ю, а ще стільки ж нам довелося перенести або взагалі скасувати.

Як Джамала реагує на ці букмекерські ставки, адже це важливий показник?

Саме певний показник, тому що часто ці ставки, взагалі-то ніяк не відповідають фінальним результатами. Ми знаємо багато прецедентів, коли вони взагалі не відображали картину після конкурсу.

Німецький експерт Ян Феддерсен, оцінюючи шанси Джамали на перемогу, прогнозує попадання її як мінімум до п'ятірки найсильніших. Вашу команду влаштує такий результат?

Якщо Джамала бере участь в конкурсі, вона, природно, збирається перемагати. Але взагалі це питання краще адресувати їй особисто.

Вона вже говорила, що для неї важливий сам факт участі в цьому конкурсі.

Так і є. Сама участь, звичайно ж, дуже важлива, тому що це прекрасний майданчик, щоб презентувати і пісню, і взагалі в цілому музику Джамали. Ми, наприклад, видали спеціальний міні-альбом для Євробачення. У нього увійшли п'ять пісень – «1944» і ще чотири англомовні пісні з попередніх альбомів. Євробачення - це чудовий майданчик для того, щоб представити свою творчість у медіа і перед глядачами. А головне - просто донести ті меседжі, які закладені в пісні, показати Україну як країну музичну, привернути увагу до нашої держави не тільки через політичні події, війну і анексією Криму.

А про політику часто запитують?

Ви знаєте, поки що не було жодного політичного питання. Я вважаю, що це дуже добре, тому що якби тут організатори за цим так ретельно не стежили, це перетворилося б на майданчик для протистояння між країнами, у яких натягнуті відносини, а таких тут вистачає. Європа вся сповнена протиріч. Є маса держав, у яких є взаємні претензії один до одного, але тут це не відчувається.

Той факт, що організатори конкурсу заборонили використовувати кримськотатарський прапор, як оцінюєте?

Ми перебуваємо на конкурсі, у якого є багаторічний регламент і правила. Ми їх поважаємо. Тут не йдеться про ставлення конкретно до кримськотатарського прапору, тут просто заборонені будь-які прапори, крім прапорів країн-учасниць, прапора Євросоюзу і, якщо не помиляюся, стяга ЛГБТ-спільноти. Перебуваючи тут, я поки не бачив ніяких прапорів, журналісти прапорів з собою не носять, ну а шанувальників ми ще не бачили.

 

Але все-таки є нотка образи або розчарування, що людина не може вийти з свого народу?

Є правила конкурсу, які ми поважаємо, тому ми це почули, прийняли, попередили людей, які їдуть в групі підтримки, щоб вони з собою не везли кримськотатарські прапори, тому що їх все одно не дадуть розгорнути.

Тобто в разі перемоги Джамала не вийде з кримськотатарським прапором?

Джамала представляє державу Україна, і ми будемо використовувати український прапор.

Держава Україна якось допомагала в підготовці, чи виділила фінансування?

Абсолютно ніхто з державних органів до нас не звертався і не пропонував ніякої допомоги. Мови про фінансування не було, з нами ніхто на цю тему не контактував.

Чи є у Джамали охорона?

Звичайно, що ні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: