Кияни висловилися щодо знесення Арки дружби народів і появи меморіалу воїнам АТО

Кияни висловилися щодо знесення Арки дружби народів і появи меморіалу воїнам АТО
фото: smartclever.com.ua

Ідея міністра не надто надихає жителів столиці.

Міністр культури Євген Нищук хоче замість Арки дружби народів встановити в Києві монумент загиблим воїнам АТО. 30-метрова заввишки конструкція стоїть на схилах Дніпра з 1982 року і доповнюється скульптурними композиціями на честь дружби українців і росіян.

Композицію, що символізує єдність братських народів, планували відкрити на ювілей утворення СРСР. Презентували меморіал напередодні 65-тої річниці Жовтневої революції, розповідає історик Михайло Кальницький. Він вважає, що монумент більше неактуальний. Саму арку, на його думку, варто залишити, а простір під нею перетворити на місце для відпочинку.

Щодо пам'ятника воїнам АТО, каже історик, треба щоби закінчилася війна, а потім уже пам'ятники встановлювати. «Я думаю, що треба спочатку щоб закінчилася вся ця сумна епопея, щоб ми підвели підсумки, щоб ми розуміли, що до чого. Потім уже думати про те, який ставити монумент. Мабуть, ці хлопці заслуговують не на секонд-хенд на якомусь використаному місці, а дійсно нормальний меморіальний комплекс», - вважає Кальницький.

Голова товариства ветеранів АТО ідею щодо пам'ятника сучасним героям вважає хорошою. Але каже, що цей меморіал має бути не тільки воїнам АТО, а й усім захисникам української землі. Та й саму арку для цього не обов'язково знищувати – певен Сергеєв. «Перед авторами буде стояти дуже актуальна проблема, так як це місце розваг. Якщо там робити пам'ятник, акцент треба робити не на смертях, а в першу чергу на тому мирі, який воїни забезпечували. Якщо в них виникне ідея знести арку, то це важка ситуація, де кияни і учасники АТО будуть поставлені лоб в лоб», - припускає він.

Містяни ідею знесення арки сприйняли не надто схвально. «Нам здається, що все ж таки дружба є і вона повинна бути і надалі. А пам'ятник хоч і старий, але хай буде. Не треба цього робити. Не думаю, що це добра ідея», - кажуть жителі столиці.

Вона вже позбулася більшості одіозних пам'ятників тоталітарної доби, проте саме «Ярмо» залишається наочним прикладом цинізму радянської системи. Та позбутися його може виявитися важче, ніж інших символів комуністичного миинулого.

Джерело: ТСН

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: