Омбудсмен закликала поліцію забезпечити безпеку під час КиївПрайду

Омбудсмен закликала поліцію забезпечити безпеку під час КиївПрайду

Моніторинг Facebook виявив, що радикально налаштовані громадяни планують зірвати «Київ Прайд 2018»

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова звернулась до керівника Нацполіції та київського міського голови щодо забезпечення безпеки під час проведення «Маршу рівності» у столиці. Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

Зазначається, що моніторинг соціальної мережі Facebook виявив, що радикально налаштовані громадяни планують зірвати «Київ Прайд 2018». Спираючись на дані моніторингу та численні прояви ксенофобії під час проведення «Маршу рівності» у різних містах протягом 2013-2017 років, омбудсмен звернулась до керівника Національної поліції Сергія Князєва.

Зокрема, Денисова зазначила, що згідно з практикою Європейського суду з прав людини у справах по статті 11 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод («Свобода зібрань та об’єднання») на державі та, зокрема, її правоохоронних органах лежить зобов’язання вжити належних заходів для забезпечення безпеки учасників мирного зібрання від фізичного насильства з боку опонентів, гарантування безперешкодного проведення зібрання тощо. Окрім цього, влада зобов’язана використовувати будь-які засоби, щоб забезпечити мирне проведення зібрання, наприклад, шляхом публічних заяв перед демонстрацією з висловленням толерантної, примирливої позиції, або попередивши потенційних порушників про характер можливих санкцій. Тому омбудсмен висловила прохання забезпечити належні заходи безпеки учасників «Маршу Рівності» та громадського порядку під час проведення акції.

Також Денисова направила звернення до київського міського голови Віталія Кличка з проханням вжити в межах компетенції усіх належних заходів задля забезпечення права громадян на мирні зібрання та свободу вираження поглядів.

Денисова підкреслила, що на державі лежить обов’язок забезпечити ефективну реалізацію права на мирні зібрання не тільки у тому випадку, коли особи, що цим правом користуються, висловлюють прийнятні для більшості погляди, але й коли висловлювані погляди є непопулярними, можуть шокувати або викликати занепокоєння в суспільстві.

У зверненні омбудсмен наголосила, що недопустимою є також будь-яка дискримінація, у тому числі за ознакою сексуальної орієнтації або ґендерної ідентичності, при втручанні державних органів у реалізацію громадянами права на мирні зібрання. 

Як повідомлялося, з 8 червня у Києві проходить прайд-тиждень КиївПрайд2018 - тиждень культурно-просвітницьких заходів, присвячених життю ЛГБТ+ спільноти в Україні. Завершиться прайд-тиждень 17 червня традиційним Маршем Рівності. Він стартуватиме о 9:00 від Національної опери України і пройде центром Києва.

Народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Мосійчук виступає категорично проти проведення у столиці щорічного КиївПрайду.

Нагадаємо, 16 травня у Запоріжжі під час акції «Веселковий флешмоб» на підтримку ЛГБТ-спільноти чоловік кинув петарду у натовп, постраждав поліцейський.

Читайте також матеріал «Главкома» Організатор КиївПрайду Зорян Кісь: Гомофобія - це хвороба, яку без провокацій не вилікувати

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: