В Офісі президента пояснили, як у «Мрію» влізло «100 тонн гуманітарного вантажу»

В Офісі президента пояснили, як у «Мрію» влізло «100 тонн гуманітарного вантажу»
Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко
Пресслужба ОП

«Ми просто це так назвали…», - заступник голови Офісу президента

В Офісі президента прокоментували останній скандал, який спровокувала інформація про те, що літак «Мрія», який зустрічав глава держави, доправив в Україну медичний вантаж не для лікарень, а для продажу у комерційних мережах.

Як розповів заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, у цій історії була «проста система». «У нас були перші літаки, на яких ми перевозили наші вантажі. Вони закупались централізовано Офісом президента не за державний кошт, а за рахунок  фондів, в яких брав участь різний бізнес. Ми купували засоби захисту: респіратори, окуляри, костюми і таке інше», - повідомив він.

Тимошенко пояснив, що було три види вантажів. Перший – гуманітарний, коли «ми купуємо, привозимо та роздаємо лікарням». Другий – вантажі, які сам бізнес купує для регіонів. Третій, коли сам бізнес і купує, і доставляє.

«Через тиждень після того, як ми почали літати, до нас почали звертатись комерційні організації – аптеки, рітейлери, «Сільпо», «Епіцентр». Запитували, чи можуть вони скористатись цими рейсами… Ми прийняли нормальне рішення: ви можете літати, але за гроші. Переключили їх на Skyup, Skyup виставляв рахунки, вони їх сплачували по безготівці… Там компаній 50», - зазначив він.

Чому при цьому президент зустрічав літак з вантажем саме компанії «Епіцентр», Тимошенко пояснює: «Епіцентр замовив літак, привіз вантаж. Нам повідомив, що везуть і гуманітарку, і комерцію. Ми подумали, що необхідно зустріти «Мрію», тому що вона давно не літала, це гордість нашого літакобудування, і не везла щось секретне. Ми як Офіс президента в цьому літаку участі не брали. Там не було вантажу, який ми централізовано купували», - сказав він.

Тимошенко підтвердив, що держава нічого не платила за цей літак, за «Мрію» саме «Епіцентр» заплатив «Антонову».

Раніше Офіс президента повідомив, що цим рейсом було доставлено «більше 100 тонн гуманітарного вантажу», водночас «Антонов» вказав загальну вагу вантажу майже 104 тонни. Відповідаючи на питання, чи могли насправді «Епіцентр» та інші бізнесмени заплатити гроші за доставку лише 3-4 тонни, Тимошенко сказав: «Ні, я думаю, що у них там більше комерційного вантажу. Ми це так назвали: «100 тонн гуманітарного вантажу»…

Як повідомляв «Главком», народний депутат Олександр Герега написав листи меру Києва Віталію Кличку та нардепам ВР з пропозицією купувати медичні товари протиепідемічного призначення у його компанії «Епіцентр К».

У своїх листав він вказав, що ці товари доставлені в Україну літаком «Мрія».

23 квітня в Україну прибув транспортний літак АН-225 «Мрія» з медичним вантажем. Літак у Києві зустрічали президент Володимир Зеленський, міністр інфраструктури Владислав Криклій, головний санітарний лікар Віктор Ляшко та інші чиновники. Загалом «Мрія» привезла 103 тонни медичного вантажу. 

Як повідомили в Офісі президента, на борту літака були гуманітарний та комерційний вантажі.

Тоді президент Володимир Зеленський заявляв, що «наша «Мрія» привезла в Україну 12 млн масок як для лікарень, так і для аптечних мереж, привезли близько 260 тис. захисних окулярів для медиків і більше 100 тис. захисних костюмів п’ятого рівня захисту».

Згодом «Епіцентр» оприлюднив свою версію подій щодо скандалу із Зеленським і «Мрією».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: