Аферисти «кидають» киян на концертах

Аферисти «кидають» киян на концертах

Жоден український глядач не застрахований від того, що виступ улюбленого виконавцями виявиться аферою

Раптова відміна концерту «Зірки Сан-Ремо в Україну», який повинен був пройти в суботу в столичному палаці «Україна», в який раз засвідчив: українські глядачі безсилі перед нечистими на руку концертними агентствами. А куплений за пристойну суму квиток зовсім не гарантує не тільки хороших вражень від шоу а й того, що саме шоу відбудеться.

Історія з концертом «Зірок Сан-Ремо» почалася кілька місяців тому: в Києві почали з`являтися афіші, які обіцяли зустріч з Аль Бано, Ріккі Повір, Пупо, Рікардо Фольї, Умберто Тоцці та Матіа Базар. Квитки на концерт за участю легендарних італійців коштували чималих грошей: за задоволення послухати зірок Сан-Ремо потрібно було викласти від 200 до 3490 гривень (вартість місця в партері коливалася від 900 до 1500 гривень). Втім, послухати хоч кого-небудь із заявлених в афіші виконавців столичній публіці не вдалося: замість розрекламованих італійців глядачі побачили закриті двері ДК «України». І папірець, сповіщає їх про те, що концерт скасовано з незалежних від палацу причин. Розчарованим глядачам запропонували отримати гроші за квитки в касах палацу в понеділок-вівторок. Варто зазначити, що ДК «України» не є організатором концерту.

Як розповіли «Коментарям» адвокат Клим Братковський, схема повернення грошей за квитки залежить від домовленостей між організаторами та реалізаторами. Наприклад, організатори можуть надати посереднику (сайту, касі і т.д.) квитки з правом викупу квитків. В цьому випадку безпосередньо точка продажу може повернути глядачам гроші за зірваний концерт. Другий варіант - точка продажу просто реалізує квитки на подію, отримуючи обумовлений відсоток. І в цьому випадку розраховувати на повернення грошей не варто: з цією проблемою потрібно йти до організаторів.

А ось тут починається найцікавіше. На оголошеннях, що сповіщають про скасування концерту, значилося, що організаторами вечора є ТзОВ «Фенікс груп компані». Саме до цієї компанії і відправила незадоволених глядачів адміністрація палацу «Україна». Але за вказаними в оголошенні номерами телефонів або ніхто не відповідає, або ці номери і зовсім заблоковані. Є, звичайно, неясна надія, що з початку робочого тижня вони запрацюють.

Показово, що в той самий злощасний суботній вечір до організаторів не змогли додзвонитися навіть представники палацу культури «Україна». Помічник директора Раїса Винник розповіла тоді «Коментарям», що такого випадку в історії ДК ще не було.

Судячи з юридичною адресою, компанія, яка хотіла порадувати киян концертом італійських зірок, знаходиться в квартирі звичайного житлового будинку. Але знайти в мережі хоч які-небудь згадки про «Фенікс груп компані» як про організатора концертів просто неможливо. Втім, в іншому оголошенні в палаці «Україна», свідчить про те, що гроші за квитки повертатимуться 13-14 лютого, організатором концерту був названий «рекламно-продюсерський центр« інер медія ». Цю компанію також складно віднести до іменитим концертним агенціям, принаймні публічно дане юрособа в цьому амплуа не світилося. Фахівцям обидві назви нічого не говорять.

Цілком імовірно, що в столиці вперше за останній час знову провернули крупну «концертну аферу». Років п`ять тому такі випадки були звичайною справою. Наприклад, протягом 2005-2006 років в Києві не відбулося близько десяти великих концертів. З різних причин на сцену не вийшли екс-соліст Modern Talking Томас Андерс, Жанна Агузарова і цілі колективи - Uma2rmaн, Transglobal Underground, «Громадянська оборона». І тоді питання повернення грошей за неотримані враження також стояло гостро: все залежало від доброї волі організаторів та наполегливості глядачів. Крім того, агентства, які добровільно повертали кошти, відверто говорили про те, що цей крок ставить їх на межу розорення. До речі, в разі зриву концерту самі артисти нічим не ризикують: на думку продюсерів, які організовують тури, для зірок це навіть не привід хвилюватися за своє добре ім`я в очах фанатів.

Примітно, що причина скасування концерту до цих пір невідома. Єдиний «натяк»: повідомлення на офіційному сайті одного з учасників концерту про термінову операції, через яку він не зможе відвідати київське захід 11 лютого. Навіть якщо припустити, що концерт був скасований через форс-мажору, це не пояснює мовчання організаторів.

Депутат Київради Олександр Бригинець навіть не виключає, що всьому виною політична нестабільність в країні. «Допускаю, що в Україну знову артисти бояться їхати, бо надивляться про нас», - зазначив Бригінець на своїй сторінці в Facebook.

Однак директор піар-агентства «Дель Арте-» Ольга Стельмашевська вважає, що історія з концертом зірок Сан-Ремо провісник ще куди більш масштабної проблеми. «Якщо в Україні буде прийнятий закон про гастрольний збір, ми з такими випадками будемо стикатися щодня», - говорить експерт. Стельмашевська прогнозує, що з ринку підуть усі нормальні організатори, зате з`явиться безліч дрібних компаній, які будуть торгувати не відбулися концертами. Експерт зазначає, що безпосередньо зрив суботнього концерту може і не бути пов`язаний з дискусією про гастрольний збір. Між тим, «в каламутній воді легше ловити рибу», - вважає Стельмашевська.

Які не були б причини скасування концерту, якщо до організаторів не вдається додзвонитися, то глядачам потрібно брати ініціативу в свої руки і звертатися в МВС із заявою про порушення справи за ознаками шахрайства проти організаторів. «У заяві треба описати весь інцидент: були куплені квитки, скасований концерт, а гроші не повернуті. І додати копію квитків. Це вже компетенція МВС шукати організаторів », - радить Клим Братковський.

До речі, існуюча судова практика свідчить про те, що у випадках розглядів між глядачами, які купили квиток, і організаторами, які не провели концерт, суд приймає сторону споживача. І вимоги про стягнення коштів з організатора найчастіше задовольняє.

P.S. Зазначимо, що для організації гастролей, згідно із законодавством, організаторам необхідно отримати гастрольне свідоцтво в управлінні культури КМДА, а також укласти договір на використання об`єктів авторського права з Українським агентством з авторських і суміжних прав. «Коментарі» будуть розбиратися, як організовували гастролі «Фенікс груп компані».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: