В Україні потрібно ліквідувати внутрішні митниці та оформлювати вантажі на кордоні, - експерт

 В Україні потрібно ліквідувати внутрішні митниці та оформлювати вантажі на кордоні, - експерт

Товарів, які підлягають оформленню на внутрішніх митних терміналах, має бути не більше 1%

99% внутрішніх терміналів треба закрити та скоротити час оформлення декларацій із 4 годин до 20 хвилин.

Таку думку в інтерв'ю "Цензор НЕТ" висловила митний експерт, голова ГО "Митний Контроль" Інна Біленко.

За її словами, товарів, які підлягають оформленню на внутрішніх митних терміналах, має бути не більше 1%. "До таких товарів можна віднести: продукти харчування, що мають відповідати стандартам, рослини, жива худоба та небезпечні вантажі", - розповіла експерт. 

Активіст каже, що саме так працюють митниці в Європі.

"Є система ризиків - це така програма, у якій написано, що якщо фірма їде вперше, то її треба перевіряти ретельно, якщо вже в десятий раз, то її перевіряти не треба. Якщо фірма за контрактом вже 5 років возить однотипний товар, то вона біла. Якщо фірма возить сьогодні стільці, завтра телефони, а післязавтра анчоуси - це фірма ризикована. У ЄС перевіряють лише ризиковані фірми", - каже голова "Митного контролю".

"Тобто ми залишаємо дуже малу кількість внутрішніх митниць, які будуть базуватися у великих вузлових містах - Києві, Одесі та інших", - зазначила Біленко.

Експерт зазначає, що і в Україні працює така ж система ризиків, проте у програмі можуть редагувати список фірм, як заманеться.

"На цьому також заробляють. Ті, хто оперує цією програмою, штучно роблять так, щоб кожна друга машина була в зоні "ризикованих". А якщо платять гроші, тоді програма видає, що вантаж чистий. Тож, якщо ліквідувати внутрішні митниці й переводити оформлення лише на кордон, то базу ризиків треба зробити незалежною від митників і прозорою", - зазначила Інна Біленко.    

Експерт наголошує, якщо система ризиків працює по-чесному і над цим є контроль, то ризикованим буде 1% від усього потоку машин.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: