Міністр юстиції: Активи Гонтаревої може бути конфісковано у справі про гроші Януковича-Арбузова

Міністр юстиції: Активи Гонтаревої може бути конфісковано у справі про гроші Януковича-Арбузова

Петренко закликав Генпрокуратуру публічно назвати імена виконавців фінансових махінацій соратників колишнього президента Януковича

Активи глави Нацбанку України Валерії Гонтаревої та компанії «Інвестиційний капітал Україна» може бути конфісковано в разі ухвалення парламентом урядового закону про спецконфіскацію, поданого цього тижня до Верховної Ради. Сьогодні на прес-конференції в Українському кризовому медіацентрі міністр юстиції Павло Петренко заявив, що документ дозволить забрати в бюджет не тільки кошти корупціонерів з оточення Януковича, а й активи всіх решти учасників «схем», у тому числі й брокерів, які супроводжували угоди з розміщення 1,5 млрд доларів Януковича в «Ощадбанку».
«У провадженнях, які вже розпочато і за якими арештовано активи, також може використовуватися механізм конфіскації за цивільним позовом. Це стосується і осіб, які брали участь в операціях, виступали брокерами – абсолютно всіх фігурантів справ», – зазначив Петренко.
Відповідаючи на запитання про роль Гонтаревої у справі про гроші Януковича--Арбузова в «Ощадбанку», міністр закликав Генпрокуратуру публічно назвати імена виконавців фінансових махінацій соратників колишнього президента.
«Цим інструментом (законом про спецконфіскацію. – Ред,) через цивільний процес ми конфіскуємо до бюджету держави кошти, які мають всі ознаки злочинних активів. І ми даємо Генпрокуратурі ще один інструмент, щоб вона проявила себе ефективною. Прізвища організаторів відомі: Янукович, Клименко, Арбузов. Слідство, я думаю, назве й прізвища виконавців», – заявив Петренко.
«Якби ми були правоохоронним органом, думаю, все було б трохи по-іншому, – зазначив він. – Але нічого, ми вчимо наші правоохоронні органи і даємо їм інструменти».
Міністр також уточнив, що під час режиму Януковича з українського бюджету було вкрадено близько 30 млрд доларів.
Нагадаємо, покупку облігацій внутрішньої держпозики для кіпрських компаній колишнього глави Нацбанку Сергія Арбузова в кінці 2013 року супроводжувала нинішній керівник НБУ Валерія Гонтарева та її компанія «Інвестиційний капітал Україна».
Компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU) заявила, що вважає купівлю цінних паперів для офшорних компаній «сім'ї» екс-президента Віктора Янковича стандартною брокерською операцією. Про це йдеться у відповіді ICU на інформаційний запит редакції ICTV, опублікований Фактами ICTV. Компанія зазначає, що в її функції не входило проведення перевірки «походження коштів клієнта». Водночас народний депутат Сергій Власенко впевнений, що Валерія Гонтарева не могла не знати, хто її клієнт, а також не розуміти походження його коштів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: