Американські ЗМІ назвали п'ять видів зброї, які Путін використовує для тиску на Україну

Американські ЗМІ назвали п'ять видів зброї, які Путін використовує для тиску на Україну
Фото РІА Новини

Доки Росія не припинить посилати війська і зброю в Донецьк і Луганськ, Києву буде дуже важко відновити порядок і контроль над цими територіями

Конфлікт на сході України триває вже більше двох років. У регіоні встановився нестійкий статус-кво, проте сутички тривають, а напруга періодично зростає. Сьогодні, коли перспектива відкритої великомасштабної війни зменшилася, фокус уваги перемістився на тактику і системи озброєнь, які можуть застосовуватися сторонами для чинення тиску одне на одного, для захоплення ділянок територій або для психологічного впливу на ворога. The National Interest наводить п'ять видів зброї, які Росія використовує для збереження тиску на Східну Україну і на Київ.

Кібернетична зброя. В кіберпросторі Росія, як і раніше, дуже небезпечна. Як стверджують американські експерти, перспективи кібервійни примарні, хоча навколо них часто зчиняють великий галас. «Проте Росія показала, що володіє можливостями для здійснення докучливих і часто руйнівних кібератак проти мереж противника. Ці атаки самі по собі не в змозі підірвати суспільний устрій, але вони, безумовно, завдають істотної матеріальної шкоди. Понад те, факти проведення кібератак часто можна заперечувати, а тому Росії не завжди доводиться платити дипломатичну ціну за свою агресію», – пише видання.

Протиповітряна оборона. У перші дні і тижні війни в Україні Київ намагався скористатися своїми перевагами в авіації, завдаючи повітряних ударів і виконуючи інші завдання силами авіації. Згідно з наявною інформацією, Росія перекинула на схід України чимало зенітно-ракетних комплексів різних типів, які збили майже 20 українських літаків і вертольотів. Один з цих комплексів також збив малайзійський авіалайнер, що стало найпомітнішим інцидентом під час цієї війни. Доки Росія зберігатиме свою систему ППО в східних українських областях, Києву буде важко розгромити бойовиків», – пише видання.

Маленькі зелені чоловічки. В статті йдеться, що коли Росія захоплювала Крим, шлях їй прокладали спецназівці. Солдати в зеленій формі без розпізнавальних знаків сформували авангард сил вторгнення, швидко захопивши ключові об'єкти і відрізавши півострів від решти України. «Ці добре підготовлені війська спеціального призначення стали одним з найбільш ефективних засобів, що дозволяє Москві тримати близьке зарубіжжя в підпорядкуванні», – пише видання. Росія дуже ретельно готує свої війська спеціального призначення, використовуючи їх у Чечні, в Україні, в Сирії та інших місцях, щоб створювати «факти на місцях», тобто такі воєнні реалії, які дуже важко усунути політичними і дипломатичними засобами. У Криму російський спецназ зумів захопити півострів ще до того, як збиті з пантелику і розгублені українські війська змогли відреагувати. На сході України спецназівці надають підтримку бойовикам і навчають їх, ідеться у статті.

Артилерія. В останні десятиліття Сполучені Штати не надають великого значення артилерії в бойових діях на суші, а зосередили увагу на мобільних системах високоточного вогню, які надають підтримку маневреним силам. Дехто вважає важку артилерію пережитком з минулого століття. Інші ж стривожені тим, що недостатня увага до колишнього «бога війни» зробить США незахищеними від звичайних засобів нападу, йдеться у матеріалі. «Росія ж, як і раніше, надає велике значення артилерійському вогню і його ролі в бою. Напевно, ефективність російської артилерії переоцінюють, але в Україні артилерійські системи великої дальності відіграють найважливішу роль, дозволяючи Росії завдавати ударів по українських військах з безпечної відстані зі своєї власної території. Не маючи ефективних засобів контрбатарейної боротьби, українські війська безсилі перед російською артилерією, тому що не можуть завдати удару у відповідь», – пише видання.

Безпілотники. Росія повільніше від США розробляє безпілотні літальні апарати, які в американських збройних силах відіграють найважливішу роль під час війни. Але вона активно наздоганяє Сполучені Штати. В Україні безпілотні літальні апарати стали найважливішим засобом ведення бойових дій, і завдяки ним Росія стежить за подіями на полі бою, пише видання. «На відміну від американських безпілотників, російські дрони вкрай рідко використовуються для завдання точкових ударів. Зазвичай вони не ведуть тривале спостереження, якому в США приділяється велика увага. Росія частіше використовує безпілотники в тісній взаємодії з військами на полі бою, щоб виявляти і знищувати важливі об'єкти противника, в тому числі командні пункти, центри матеріально-технічного забезпечення, скупчення військ і бойової техніки. Користуючись інформацією, що постачається дронами, російська артилерія стає ще більш смертоносною, особливо для слабо захищених військ і військової техніки», – зауважує автор статті.

«Доки Росія не припинить надсилати війська і зброю до Донецька і Луганська, Києву буде дуже важко відновити порядок і контроль над східними територіями. Згодом колись міцна оборонна промисловість України може відродити частину військового потенціалу країни. Але поки що всі найважливіші козирні карти на руках у Росії», – резюмує The National Interest. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: