Amnesty International заявляє про звільнення 13 осіб із «таємної в’язниці» СБУ

Amnesty International заявляє про звільнення 13 осіб із «таємної в’язниці» СБУ

Amnesty International зазначає, що «практика таємного тримання під вартою й надалі заперечується українською владою, але доказів більш ніж достатньо»

Правозахисні організації Amnesty International та Human Rights Watch заявили про звільнення 13 осіб, які таємно утримувалися під вартою українською владою в управлінні Служби безпеки України в Харкові. Про це повідомила прес-служба Amnesty International
«Звільнення відбулося після того, як Amnesty International та Human Rights Watch викрили практику застосування тортур і таємного тримання під вартою з боку української влади та проросійських сепаратистів під час конфлікту на сході України в спільній доповіді «Тебе не існує: Свавільні затримання, насильницькі зникнення та тортури на сході України», опублікованої 21 липня. Минулого тижня організації направили листа Головному військовому прокурору України з новими деталями практики таємного тримання під вартою в Україні, зокрема докладні свідчення декого зі звільнених, а також дані про п’ятьох осіб, яких досі таємно утримують в управлінні СБУ в Харкові», - йдеться у повідомленні.
Amnesty International зазначає, що «практика таємного тримання під вартою й надалі заперечується українською владою, але доказів більш ніж достатньо».
«Перед оприлюдненням доповіді представники організацій зустрілися з Головним військовим прокурором України і передали йому список із 16 осіб, які, вочевидь, все ще перебували під вартою в Харкові. Він пообіцяв особисто проконтролювати розслідування практики таємного тримання під вартою. Згодом Amnesty International та Human Rights Watch дізналися, що шістьох чоловіків звільнили 25 липня, а ще шістьох чоловіків і одну жінку – 2 серпня. Дванадцятеро звільнених були зі списку 16 осіб, який було передано Головному військовому прокурору. Також стало відомо, що одного в’язня зі списку звільнили в березні 2016 року. Ще трьох затриманих перемістили до таємного місця тримання під вартою у квітні 2016 року, а одного з них звільнили 2 серпня», - повідомляють правозахисники.
Вони запевняють, що їм вдалося зв'язатися з сімома нещодавно звільненими таємно затриманими та опитати п’ятьох із них. «Їхні справи підтверджують жахливі висновки доповіді «Тебе не існує». Троє колишніх таємно затриманих – Микола Вакарук, Віктор Ашихін та Дмитро Корольов – прагнуть добиватися правосуддя. Інші двоє попросили залишитися анонімними, оскільки бояться дій у відповідь проти них та їхніх сімей», - повідомляє Amnesty International.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: