Антикорупційне агентство розслідує появу фальшивої е-декларації

Антикорупційне агентство розслідує появу фальшивої е-декларації

НАЗК розпочинає службову перевірку за фактом появи декларації нібито Рябошапки

Національне агентство з питань запобігання корупції проведе службову перевірку за фактом появи електронної декларації особи, яка назвалася Русланом Рябошапкою. Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook голова НАЗК Наталія Корчак.
«Нами створена внутрішня комісія відомства з перевірки цього факту, яку очолив заступник керівника апарату НАЗК – Сергій Богачьов. До комісії входять відповідні фахівці підрозділів Агентства, а також включено народного депутата України – Павло Костенко (фракція «Самопоміч») за його ініціативою», - написала вона.
Корчак повідомила, що наразі вже відібрано пояснення у фахівців відділу захисту інформації та фінансового моніторингу НАЗК.
За її словами, «мова йде не про злам системи, а про спосіб верифікації, який був закладений в самій програмі».
Корчак обіцяє пізніше повідомити про результати роботи цієї комісії.
Нагадаємо, 19 серпня в Єдиному державному реєстрі осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з'явилася декларація, нібито заповнена Русланом Георгійовичем Рябошапкою. У ній зазначено, що він отримав 25 млн гривень в якості гонорару від ТОВ «Неякісний розробник».
Пізніше народні депутати Іван Винник і Антон Геращенко повідомили, що їхні «хакери-добровольці» змогли розмістити у державному реєстрі електронних декларацій фальшиву декларацію від імені Рябошапки. Винник підкреслив, що це свідчить про незахищеність системи і можливості зламу.
У компанії-розробника системи стверджують, що скріншоти, продемонстровані на прес-конференції, не свідчать про злом системи, а вхід був здійснений через використання тестових ключів ЕЦП.
За даними технічних працівників НАЗК, електронний цифровий підпис, якою підписана фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, є «тестовим» і був сертифікований державним підприємством «Українські спеціальні системи». Пізніше з'ясувалося, що ключ був не тестовим, а справжнім – його створили на основі підроблених документів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: