Банківський комітет Ради вимагає зустрічі з Луценком з приводу Гонтаревої

Банківський комітет Ради вимагає зустрічі з Луценком з приводу Гонтаревої

До Гонтаревої є питання не тільки стосовно її минулого, але і стосовно сьогоднішньої політики НБУ

Співпраця Валерії Гонтаревої з компаніями Сергія Арбузова, через які відмивалися кошти «сім'ї» Януковича, буде розглянута на комітеті Верховної Ради з фінансової політики і банкової діяльності. Про це заявив глава комітету Сергій Рибалка.
«Ми отримали цю інформацію. Сьогодні у нас буде комітет, і ми порадимося, як ми можемо реагувати. Але, на жаль, у нас немає таких повноважень, щоб щось розслідувати або щось вимагати. Скільки ми вже звернень писали щодо усіх кричущих фактів, які стосуються і рефінансування банків і банків, які «складаються». Відповідей навіть від Генеральної прокуратури, ми не отримували», - заявив Рибалка.
За його словами, комітет розраховує на зустріч з цього приводу з генеральним прокурором Юрієм Луценком.
«При всій повазі до генерального прокурора, я три тижні хочу з ним зустрітися з робочих питань і щодо зловживань. У мене купа питань. Але, на жаль, Юрій Віталійович не може знайти час для того, щоб поговорити з главою комітету на цю тему», - зазначив Рибалка.
Як стверджує нардеп, до Гонтаревої є питання не тільки стосовно її минулого, але і стосовно сьогоднішньої політики НБУ.
«Ще рік тому, коли вона говорила, що банкопад закінчено. Але ми бачимо, що він триває. Ніхто з банкірів не знає, хто буде наступний. Як нести гроші в банки, якщо ніхто не розуміє. Банки продовжують падати, і ніхто не знає , хто наступний. На жаль, така у нас ситуація. Вона нас повністю не влаштовує, і ми вважаємо, що її треба повністю міняти», - сказав Рибалка.
Раніше, народний депутат, член комітету з фінансової політики і банківської діяльності ВР Максим Поляков закликав Національне антикорупційне бюро України негайно розпочати перевірку опублікованих в ЗМІ фактів, які демонструють зв'язок глави Нацбанку Валерії Гонтаревої з мільярдами «сім'ї» Януковича, заарештованими в «Ощадбанку».
«Гонтарева - високопоставлений чиновник. У нас держава витрачає сотні мільйонів на НАБУ, утримується армія чиновників. Ось нехай займуться не популізмом або піаром, а конкретним розслідуванням. Якщо підтвердяться ці звинувачення, в першу чергу людину повинні звільнити з роботи, а потім вона повинна понести за це кримінальну відповідальність. Адже мова йде про великі цифри, там посилання на сотні мільйонів. На жаль, у нас немає прикладів відсторонення високопоставлених чиновників, яким дали реальний термін з реальним покаранням», - сказав парламентарій.
Нагадаємо, раніше «Главком» опублікував документи, які доводять зв'язок компанії Валерії Гонтаревої «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) з арештованими в «Ощадбанку» коштами, що належать оточенню екс-президента Віктора Януковича.
ICU в листопаді-грудні 2013 роки для ряду кіпрських компаній придбала на біржі «Перспектива» валютні облігації держпозики (ОВДП) на загальну суму 10,7 млрд грн. Ці ж юрособи-нерезиденти є учасниками кримінального провадження, відкритого Генпрокуратурою. За рішенням Печерського суду від 13.06.2014, майно і рахунки кіпрських клієнтів ICU арештовані, так як фірми пов'язані з колишнім першим віце-прем'єром України Сергієм Арбузовим. Встановлено, що за допомогою придбання ОВДП Арбузов відмивав кошти, отримані від різних корупційних схем.
Джерело: Комсомольская правда в Украине

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: