Bellingcat опублікувала доповідь щодо причетності РФ до катастрофи МН17

Bellingcat опублікувала доповідь щодо причетності РФ до катастрофи МН17

Експертно-журналістська розслідувальна група Bellingcat у своїй доповіді узагальнює всі основі дані з відкритих джерел

Міжнародна експертно-журналістська розслідувальна група Bellingcat опублікувала доповідь, що узагальнює докази причетності до катастрофи малайзійського літака рейсу МН17 проросійських сепаратистів та спростовує найвідоміші альтернативні версії.

Основні пункти 72-сторінкового документа

Як розвивалися події до і після падіння MH17

У період із 23 по 25 червня 2014 року військовослужбовці 53-ї зенітно-ракетної бригади перегнали кілька транспортних засобів до російсько-українського кордону. Серед них була ракетна установка «Бук» під номером 332.

Уранці 17 липня 2014 року установка перебувала в Донецьку. Там «Бук» завантажили на платформу вантажівки. Звідти вона вирушила на схід через територію, підконтрольну бойовикам. Номер «Бука» був затертий, однак Bellingcat вдалося впізнати установку за вм'ятинами та слідами фарби.

За транспортування установки на Донбас відповідав російський офіцер у відставці Сергій Дубинський з позивним Похмурий, стверджувала група. У 2014 році Дубинський був начальником розвідки у підрозділі сепаратистів, яке очолював Ігор Стрєлков (справжнє прізвище - Гіркін). Стрєлкова, який зараз живе в Ростові, вважають одним із головних ідеологів руху «Новоросія», що виступає на підтримку сепаратистів і на захист так званого «русского міра».

Того ж дня вантажівка з «Буком» прибула до Сніжного, що розташований приблизно за 80 км від Донецька. Зі Сніжного установка вирушила своїм ходом на південь.

Близько 16:20 17 липня «Бук» збив «Боїнг» авіакомпанії Malaysian Airlines, що летів з Амстердама до Куала-Лумпур. На борту рейсу MH17 було 298 людей. 196 із них були громадянами Нідерландів. Усі вони загинули.

Уранці 18 липня «Бук» під номером 332 зняли на відео. Він проїжджав через підконтрольний бойовикам Луганськ. На установці бракувало однієї ракети. Перехоплені розмови бойовиків свідчать, що невдовзі після цього ракетна установка повернулася в Росію.

Версії інциденту

Рада безпеки Нідерландів у доповіді про обставин аварії «Боїнга-777» назвала причиною катастрофи потрапляння у лайнер ракети класу «земля – повітря», яку випустили з установки «Бук».

Заступник начальника генштабу ЗС Росії Андрій Картаполов озвучив російську версію катастрофи: MH17 збили українські військові.

Кремль завжди заперечував участь російських військових у конфлікті на сході України.

У жовтні 2015 року фахівці військового концерну "Алмаз-Антей" оприлюднили підсумки власного розслідування катастрофи. Вони вважають, що літак збила ракета, яку не використовували російські військові, з території, яка тоді не контролювала жодна зі сторін конфлікту на Донбасі.

У доповіді Ради безпеки Нідерландів версію "Алмаз-Антея" відкидають.

Bellingcat у своїх розслідуваннях опирається на відкриті джерела: фото і відео із соцмереж, а також комерційні супутникові знімки.

Розслідування триває

Країни, представники яких входять до Об’єднаної слідчої групи, ухвалили спільне рішення, що кримінальний процес у справі катастрофи рейсу MH17 відбудеться в суді у Нідерландах

Рішення про юрисдикцію справи ухвалила команда із розслідування катастрофи, до якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Звинувачення у загибелі 298 людей, які перебували на борту літака, досі нікому не висунули. Втім, слідчі визначили список осіб, які потенційно можуть їх цікавити, однак жодних імен не назвали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: