Без ризику потрапити під обстріл: на Донбасі придумали, як забезпечити школярам навчання

Без ризику потрапити під обстріл: на Донбасі придумали, як забезпечити школярам навчання

У сірій зоні АТО через постійні обстріли населених пунктів неможливо організувати підвезення дійте до шкіл

У сірій зоні АТО знаходяться діти шкільного віку. Через постійні обстріли населених пунктів неможливо організувати підвезення дійте до шкіл. Через загрозу небезпеки життю і здоров’ю дітей, батькам запропонували віддати школярів до інтернатних несирітських закладів. У них діти знаходитимуться п’ять днів на тиждень, а на вихідні вони повертатимуться додому. Більшість батьків пристали на запропонований варіант. Про це повідомила представник Уповноваженого ВРУ з питань дотримання прав дитини, недискримінації та ґендерної рівності Аксана Філіпішина в коментарі Главкому.

«Дійсно, в сірій зоні перебувають діти, на жаль, з різних причин. Якщо говорити про сиріт і позбавлених батьківського піклування, таких дітей немає. Вони виїхали. Тим не менше залишаються батьківські діти через те, що батьки не прийняли з різних причин рішення про виїзд із сірої зони, тому є цілий ряд населених пунктів, які кожного дня у всіх у нас на устах, які піддаються обстрілам і ситуація з кожним днем погіршується», - говорить Філіпішина.

У Жованці, Пісках, Бахмутці, Майорську, які щоденно піддаються обстрілам, проживає невеличка кількість дітей шкільного віку. «За нашою інформацією, я зв’язувалася з оябласною державною адміністрацією, в Пісках не залишилося дітей шкільного віку, в Жованці 4 дітей, в Бахмутці 5 дітей, із цих п’ятьох дітей одна дитина вступила до ПТУ, один школяр знаходиться у родичів, в Майорську 6 дітей. Всі діти з Майорська забезпечуються підвезенням на автобусі до школи в селищі Опитне. Дорога, яка йде з Майорська до Опитного є безпечною для перевезення дітей», - продовжує представник Уповноваженого.

У той же час, якщо говорити про Жованку і Бахматку, де загалом 7 дітей шкільного віку, то неможливо організувати безпечне підвезення дітей автобусом щодня до школи. Обласна адміністрація це не затвердить. Бо ця лінія в зоні обстрілів. «Окрім цього на превеликий жаль, батьки цих дітей не прийняли рішення про виїзд за межі населених пунктів, які піддаються обстрілам. Причини різні. Батьків, які є законними представниками, не можна примусити виїхати. Вони самі оцінюють ступінь безпеки чи небезпеки для своїх дітей і несуть повну відповідальність. Тим не менше органи влади запропонували альтернативний шлях вирішенню питання з відвідування школи – це влаштування дітей до інтернатного закладу, щоб не піддавати небезпеці життя і здоров’я дітей під час довезення до школи», - каже Філіпішина.

За її словами, із Жованки батьки чотирьох дітей погодилися надати згоду, щоб діти перебували в інтернатному закладі протягом п’яти днів, а на вихідні поверталися до дому. Інші батьки з інших сіл ще визначаються.

«Якщо говорити про мою позицію, як представника Уповноваженого з цього приводу, то питання дійсно непросте. З одного боку є державна політика стосовно закриття інтернатних закладів, деінститулізація, неправильність шляхів розриву сімейних відносин. З іншого боку, коли ми говоримо і ставимо на ваги життя та здоров’я дитини, то є моменти, які ми називаємо крок назад, щоб зробити два вперед, аби зберегти життя і здоров’я дитини. У цій ситуації краще другий варіант», - переконана представник Уповноваженого.

Батькам запропонували інтернатний несирітський заклад в безпечній зоні селища Бахмутка, а також інтернатний заклад в селі Опитне. Із Майорська дітей возять також в Опитне.

Раніше повідомлялося, що для дітей, які проживають на лінії розмежування в зоні АТО, навчальний рік може не розпочатися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: