Більшість затриманих «диверсантів» виявилися жителями Криму з російськими паспортами, - ЗМІ

Більшість затриманих «диверсантів» виявилися жителями Криму з російськими паспортами, - ЗМІ

Російське видання опублікувало версію власних джерел про події 7-8 серпня на окупованому півострові

У ніч на 7 серпня група з семи озброєних людей, які були одягнуті у камуфляж ще радянського зразка, на надувних човнах була переправлена через Перекопську затоку і висаджена в районі Армянська. Їм начебто якимось чином вдалося уникнути прикордонні пости, проте в парі кілометрів від узбережжя диверсантів виявила група співробітників спецназу ФСБ «Вимпел», які брали участь в прикритті складної ділянки кордону.

Про це пише газета «Комерсант« з посиланням на власні джерела.

«Вимпелів» було всього троє, тому перед тим, як спробувати затримати порушників, вони викликали на підмогу прикордонників. Поки ті їхали до спецназівців, між ними і диверсантами зав'язалася перестрілка. В ході неї один зі спецназівців отримав смертельне поранення. Вбиті були і двоє його супротивників. Решти п'ятьох вдалося блокувати і взяти живими, йдеться в повідомленні.

За даними джерел видання більшість затриманих виявилися жителями Криму, а у деяких при собі були російські паспорти, «справжність яких ще належить встановити».

Затримані розповіли, що вони співпрацювали з ГУР Міноборони України, в якому пройшли диверсійну підготовку. Крім того, згідно зі свідченнями затриманих, вони входили в одну з декількох груп, спрямованих української розвідкою в Крим. За їх словами, здійснювати теракти відносно керівників республіки чи на промислових об'єктах вони не збиралися. Метою атак був туристичний бізнес на півострові.

Передбачалося організувати в різних місцях курорту серію невеликих по потужності вибухів, які не повинні були призвести до загибелі людей, а викликати паніку серед відпочиваючих і в кінцевому рахунку «вбити туризм».

Зі свідчень затриманих випливало, що вибухівку для них доставить друга група, яка йшла по іншому маршруту. Потрапивши на територію Росії, вона повинна була залишити вибухівку і інше озброєння в спеціально підготовленому для цього схроні.

Поки готувалася операція по її затриманню, інформація про перестрілку в районі Армянська потрапила в місцеві ЗМІ. Можливо, з них диверсанти і дізналися про проблеми, що виникли у першої групи, і зачаїлися, вважає видання.

«У всякому разі, пошукова операція, що проводилася весь день 7 серпня, а в ній використовувалися не тільки наземні сили, але і вертольоти з безпілотниками, результатів не принесла», - йдеться в замітці.

Виявити нібито диверсантів вдалося вже в ніч на 8 серпня десантникам з 247-го десантно-штурмового полку ВДВ. Вони були спрямовані на північ Криму для посилення антитерористичних заходів. Група була виявлена, коли прямувала до берега озеру Сиваш, розраховуючи по мертвому морю піти на Україну. У темряві між десантниками і диверсантами зав'язалася перестрілка. Обидві сторони зазнали втрат. Кілька десантників були поранені. Один з них — куля потрапила йому в шию над бронежилетом — убитий.

Нагадаємо, в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявили, що в окупованому Криму не затримували жодного співробітника української розвідки.

Як відомо, у середу російська ФСБ поширила заяву, про начебто дві спроби українських військових напасти на Крим та влаштувати там теракти, під час яких загинули російський військовий і боєць ФСБ.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов – істеричними і брехливими.

Після повідомлення ФСБ Путін звинуватив владу України у терорі і пообіцяв «не проходити повз». Крім того він заявив про те, що «не бачить сенсу у нормандських переговорах». 

Тим часом окупаційна влада Криму заявила про «негласне оголошення війни».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: