Bloomberg назвав головні ризики 2017 року

Bloomberg назвав головні ризики 2017 року

Зовнішня політика Трампа та європейські вибори можуть стати великою загрозою для світового порядку

США і Європа, які десятиліттями були взірцем політичної стабільності, наразі становлять потенційні політичні ризики для решти світу. Такими стали результати традиційного щорічного опитування Bloomberg, у якому взяли участь 146 провідних експертів.

Єдиною найбільшою загрозою для глобальної безпеки 38% респондентів назвали невизначеність щодо майбутньої політики президента США Трампа. Його передвиборчі ініціативи щодо тарифів на імпорт з Китаю, кінець НАФТА (Північноамериканська угода про вільну торгівлю, – «Главком») та масові депортації експерти вважають ймовірним. Більшість експерти також переконані, що Трамп буде наполягати на зниженні податків.

Елісон Грем, головний директор з інвестицій Voltan Capital Management, зауважує, що найбільший ризик в 2017 році становить ймовірна ескалація Трампом існуючих у світі конфліктів. «Країни Європі та на Близькому Сході будуть відчувають велику нестабільність, оскільки вони змушені брати військову безпеку в свої руки. Тенденція Трампа до персоналізації та ескалації конфліктів створить відчуття триваючої глобальної кризи», - зазначила експерт.

На їхню думку, після того, Великобританія проголосувала за вихід з ЄС в цьому році, Європі загрожує низка інших ударів. Зокрема, аналітики вважають, що Греція у найближчі три роки дає найбільше приводів для занепокоєння. Інші країни, які викликають хвилювання у експертів, - це Польща та Великобританія, де «взяли гору популісти».

Опитаних Bloomberg аналітиків також непокоїть низка виборів в Європі, в тому числі у Франції та Німеччині. «Не виключена також вірогідність дострокових виборів у Великобританії» - йдеться у статті. Експерт з економіки Енвера Еркан зауважує, що ймовірність політичних хвилювань в Європі, безумовно, залишається головним ризиком. Зокрема, він прогнозує урядову кризу в Італії і та можливість того, що антиімміграційно налаштована політик Марін Ле Пен стане наступним президентом Франції та провадитиме політику антиглобалізму та проти ЄС.

Крім того, експерти вважають Нідерланди країною, де, найімовірніше, на виборах можуть домогтися успіху популісти: 29% припускають, що ультраправа Партія свободи Герта Вілдерса займе перше місце на виборах в парламент.

Достатньо вірогідними аналітики назвали відмову Лондона від виходу з ЄС, а також зміну канцлера Німеччини до кінця року за підсумками виборів до Бундестагу.

«Список проблем в Азії очолили протести в Гонконзі і можливість нападу Північної Кореї», - пише видання. Військове протистояння в Південно-Китайському морі також непокоїть аналітиків. Різкий економічний спад в Китаї, обумовлений боротьбою за владу, також не слід відкидати.

Серед інших ризиків, які експерти називають маловірогідними, - посилення антитрампівських протестів та залучення силовиків для їх придушення; повернення Куби під сферу впливу Росії; погіршення економічної політики в Мексиці через податкову політику Трампа.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: