Богомолець розказала, що її не влаштовує в медреформі Супрун

Богомолець розказала, що її не влаштовує в медреформі Супрун
Ольга Богомолець

Нардеп наполягає на необхідності медстрахування

Голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець вважає, що найперше, що потрібно зробити задля реформування медичної системи України - це перейти до медичного страхування. Про це вона сказала в інтерв’ю «Цензору».

«Чому без медстрахування ми не вирулимо? - Головна причина – це брак грошей і в держави, і у людей… Україна перейшла на капіталістичну модель економіки. Прибутки почали виводитись в офшори, а бюджет отримує лише податки з прибутків. Саме тому, коли люди говорять, що в системі охорони здоров’я вистачає грошей - це міф. Тому що їх бракує катастрофічно», - зазначила вона.

За словами Богомолець, нині у системі, за оцінками експертів, є 80 млрд грн. «Частина з них - це тіньовий обіг, де люди самостійно додають кошти, купуючи ліки і дякуючи лікарям. Якщо ми виведемо ці кошти з тіні, що власне і пропонує МОЗ (і це добре), то у нас ця сума зросте недостатньо, щоб покрити потреби. А бракує нам приблизно коштів удвічі-втричі більше (80-160 млрд грн)», - додала вона.

На думку Богомолець, додаткові кошти поступово можна отримати через обов’язкове медичне страхування. «Адекватна модель медичного страхування для країн, що розвиваються, - це державно-приватна. Зараз ситуація в країні така, що у нас є куди звернутися, якщо у тебе є гроші. Проблема в тому, що грошей у людей немає. Додаткові гроші можуть зайти в систему від роботодавців, підприємців, тощо», - пояснила вона.

Нардеп також уточнила, що у випадку з пенсіонерами або малозабезпеченими громадянами, ці витрати має компенсувати держава. «Платити мають лише ті, хто спроможний це зробити. Таким чином зараз працює обов’язкове медичне страхування у Молдові. Я хочу, щоб у системі був баланс між багатими і бідними. Система обов’язкового медичного страхування має працювати на основі перерозподілу коштів між багатими і бідними. А в моделі легалізації обов’язкової співоплати, котру зараз пропонує Міністерство охорони здоров’я, цього немає», - підкреслила вона.

Нагадаємо, 8 червня депутати Верховної Ради в першому читанні проголосували за проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» №6327, який змінює підхід до державного фінансування медичних послуг.

Про те, що означає реформа для пересічного пацієнта, читайте в матеріалах «Главкома» «Куди бігти, якщо болить? Про 210 гривень, які «підуть за пацієнтом»«Реформа, що збурила Україну. Районні лікарні закриватимуть руками місцевих громад» та «Сльози і муки. Як народжується медична реформа»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: