Brexit стане катастрофою для Китаю - The National Interest

Brexit стане катастрофою для Китаю - The National Interest
aljazeera.com

Пекін тихо, але рішуче протистоїть виходу Великобританії з ЄС

Вихід Великобританії з Європейського союзу (Brexit) стане серйозним ударом по Китаю - і економічно, і політично. З цієї причини Пекін тихо, але рішуче йому протистоїть, пише американське видання The National Interest.

По-перше, Китай сподівається за допомогою своїх все більш тісних відносин з Великобританією впливати на політику ЄС по відношенню до Китаю. «У зв'язку з тиском з боку США і Японії Китай в пошуку економічних перспектив все більше повертає свій курс в сторону ЄС. У цьому контексті Пекін будує тісні політичні та економічні відносини з Великобританією, сподіваючись, що вона буде його головним партнером і прихильником в ЄС», - пише видання.

По-друге, Великобританія дала Китаю найважливіший вихід на величезний європейський ринок, проникнути на який дуже важко. Багато китайських компанії розглядають британську економіку, в яку відносно легко інвестувати, як трамплін для проникнення на суворо контрольований ринок ЄС з 500 мільйонами потенційних клієнтів. «Китайські компанії зараз почали підніматися по ланцюжку цінності, проте в США і інших країнах, в зв'язку з запобіжними заходами, правилами передачі технологій і іншими причинами, вони піддаються обмеженням щодо інвестування... Зрозуміло, що в разі Brexit Великобританія відріже Китаю вихід через свою територію на ринок ЄС», - зазначає The National Interest.

По-третє, Лондон - це ключове місце в стратегії Пекіна із завоювання для юаня статусу міжнародної валюти. Це провідний світовий фінансовий центр, розташований в ЄС, а також має часовий пояс, який покриває східно-азіатський, європейський і американський ринки. «Це дозволило б Пекіну робити емісію юаневих боргових зобов'язань, штучно викликати динамічний фінансовий ріст, перестати залежати від іноземних валют, довести світу, що юань - це стабільна, вільна в оббігу валюта, і переконати інші країни використовувати юань для розрахунку при торгових операціях з Китаєм. Що важливо, завоювання юанем статусу міжнародної валюти дозволить Китаю задавати тон у світовій фінансовій сфері і стати справжньою великою державою», - зауважує видання.

У статті в The National Interest йдеться, що крім вищевказаних важливих причин стратегічного характеру, Китай також турбується, що Brexit безпосередньо вплине на ЄС, а ЄС - найбільший торговий партнер Китаю. Вихід Великобританії з ЄС серйозно вплине на економіку ЄС і всього світу і може на наступні два роки загальмувати зростання світової економіки. Для такої орієнтованої на експорт країни, як Китай, який вже зіткнувся з уповільненням зростання своєї економіки, це теж стане великою проблемою.

«Для Китаю Brexit - це справжня катастрофа, у якій буде маса стратегічних і економічних наслідків», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: