Через дешеву нафту діра в бюджеті Росії стрімко збільшується - Gazeta Wyborcza

Через дешеву нафту діра в бюджеті Росії стрімко збільшується - Gazeta Wyborcza
Фото vedomosti.ru

Якщо нафтові ціни втримаються на рівні цього року, доходи бюджету в співвідношенні з ВВП будуть скорочуватися і досягнуть до 2019 року двадцятирічного мінімуму

Ключова проблема для Москви - це падіння цін на нафту, яке обмежило надходження в казну. Бюджет на цей рік готувався на основі припущень, що нафта буде коштувати в середньому 50 доларів за барель. Прогнози не виправдалися: на початку року ціни на чорне золото досягли свого мінімуму з 2003 року. Потім вони трохи піднялися, однак до кінця серпня барель експортної нафти марки Urals коштував трохи менше 40 доларів. Нафтодолари текли все більш слабким струмочком, а в російському бюджеті заглиблювався дефіцит, пише Gazeta Wyborcza.

У червні міністр фінансів Антон Силуанов заявив, що в результаті падіння цін на нафту в першому півріччі дефіцит російського бюджету склав 4,4% ВВП, тоді як граничний рівень, закладений в законі про бюджет на поточний рік, становить 3%. Силуанов застеріг, що дефіцит може скласти 45 мільярдів доларів - на 9 мільярдів більше, ніж передбачалося, зазначає видання.

«Ще навесні російський уряд планував внести поправки до бюджету, проте потім з політичних міркувань Москва вирішила зайнятися цим після осінніх парламентських виборів. Бюджетну дірку лататимуть за допомогою доходів від продажу акцій великих компаній, однак приватизація ускладнюється санкціями, введеними проти Росії за напад на Україну», - йдеться у статті.

В кінці минулого тижня міністр Улюкаєв заявив, що цього року не відбудеться запланована приватизація одного з найбільших російських банків - ВТБ. «Внаслідок режиму санкцій, в якому знаходиться ця фінансова установа, зараз просто недоцільно працювати, тому що пропав інтерес інвесторів», - зазначив російський міністр.

Погіршення російського іміджу ускладнює також приватизацію тих компаній, які не потрапили під санкції, зокрема, алмазного гіганта АЛРОСА. У липні російський уряд продало 11% акцій цього концерну за суму приблизно в 800 мільйонів доларів. У Москві, однак, визнали, що інвестори з США, три роки тому допоміг компанії успішно дебютувати на біржі, купили незначна кількість акцій. Зараз по 35% запропонованих акцій придбали інвестори з Росії та Європи.

Бюджет Росії повинні були поповнити кошти від приватизації нафтових концернів, проте минулого місяця російський уряд несподівано відклав продаж оцінюється в 3 мільярди доларів пакета акцій компанії «Башнефть» на невизначений термін. Зараз бюджет може підтримати тільки продаж 19,5% акцій найбільшого нафтового концерну «Роснефть», які оцінюються в 11 мільярдів доларів. В кінці минулого тижня Улюкаєв запевнив, що, можливо, приватизація (особливо «Роснефти») може відбутися ще до кінця року.

Проблема в тому, що «Роснефть» теж підпала під санкції, і інвестори з США або ЄС не можуть купувати нові акції цього концерну. Однак навіть продаж «Роснефти» не дозволить подолати проблеми остаточно. За підрахунками російських чиновників, якщо нафтові ціни втримаються на рівні цього року, доходи бюджету в співвідношенні з ВВП будуть скорочуватися і досягнуть до 2019 року двадцятирічного мінімуму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: