Через недофінансування лісгоспи починають вирубувати ліси – еколог

Через недофінансування лісгоспи починають вирубувати ліси – еколог

Щоб заробляти хоч якісь гроші, лісгоспи максимально збільшують обсяги рубок

Нинішній проект держбюджету, як і минулорічний, не передбачає фінансування лісів півдня та сходу України. Це одна з основних проблем у галузі і причина вирубування лісів. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів Павло Тєстов, еколог міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Люди».

«Лісгоспи цієї частини країни не є прибутковими, бо у них переважно захисні ліси, але їм треба якось заробляти собі гроші. Тож вони максимально збільшують обсяги рубок, – розповідає Тєстов. – Бо скільки зрубав – стільки й заробив. А люди отримують зарплати в 1-1,5 тисячі гривень, деякі працюють на половину ставки. Коштів на посадку нових лісів на півдні немає, на гасіння пожеж немає». Через це виникає необхідність «сірих» рубок. І керівництво Держлісагентства, за словами експерта, не змінює ситуацію, не добивається бюджетного фінансування лісгоспів.

В умовах хронічного нефінансування лісгоспи вишукують та використовують усі можливі шпаринки в законодавстві, щоб заробляти. За даними експертів, повністю «чорних» (незаконних. – «Главком») рубок в Україні не так багато – близько 1%. Більшість з вирубок – «сірі». Одна зі «шпаринок» для заробітку – це санітарні рубки.

За процедурою, аби призначити санітарну рубку, ділянка спочатку має бути обстежена працівниками лісгоспу. Якщо рубка суцільна, ділянку обстежує лісозахисна станція. Всі вони також нині перебувають на самофінансуванні.

«Лісгосп платить лісозахисній станції гроші за те, що вони обстежують хворі ділянки лісу, – пояснює особливості процедури Петро Тєстов. – І, з огляду на нинішню ситуацію інспектори погоджуються майже на всі ділянки, які лісгосп пропонує для рубки. Бо треба звідкілясь брати зарплату».

За словами еколога, також нерідко бувають випадки, коли представники лісозахисної станції навіть не виїжджають на місце, просто підписуючи відповідні документи.

Державне агентство лісових ресурсів стало першим центральним органом виконавчої влади, де був завершений конкурс на керівні посади. Ще 20 вересня комісія обрала головних кандидатів: Христину Юшкевич – на посаду голови та Володимира Бондара – на посаду її першого заступника.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: