Чи потрібно забороняти Московський патріархат в Україні? Опитування

Чи потрібно забороняти Московський патріархат в Україні? Опитування
Глава УПЦ МП митрополит Онуфрій

УПЦ МП в нашій воюючій країні – куди більше, ніж просто «релігійна організація»

18 травня Верховна Рада має намір розглянути два законопроекти, що стосуються регулювання роботи релігійних організацій.

Йдеться про законопроекти № 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Радою державою-агресором» та № 4128 «Про внесення змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості)».

Автори законопроекту №4511 пропонують ввести особливий статус для релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в країні, яка визнана ВР державою-агресором, та передбачити правовий механізм регулювання діяльності вказаних релігійних організацій на території України. Серед іншого, законопроект передбачає призначення центрального та регіонального керівництва таких релігійних організацій після погодження з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії.

Міністерство культури та комітет ВР з питань культури і духовності рекомендують прийняти законопроект в першому читанні з подальшим його доопрацюванням.

Іншій законопроект – № 4128 – передбачає врегулювання процедури замін юрисдикційної належності релігійних громад. Кожен віруючий має право змінити релігійну підлеглість, а в багатьох населених пунктах люди вже не хочуть більш перебувати в Московському патріархаті. За цим законопроектом, закон «Про свободу совісті та релігійні організації» доповнюється таким дуже розпливчастим терміном як «самоідентифікація». В УПЦ МП вбачають в цьому ризики рейдерського захоплення їх храмів. 

Свою думку про те, чи потрібно обмежувати або навііть забороняти Московський патріархат в Україні, можна висловити, взявши участь в опитуванні:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: