Депутат: Не можна відкривати ринок землі в країні, де 70% людей отримують субсидії

Депутат: Не можна відкривати ринок землі в країні, де 70% людей отримують субсидії
Народний депутат від «Батьківщини», заступник голови аграрного комітету Вадим Івченко

Івченко вважає, що в Україні потрібно створювати сімейне фермерство

Не можна відкривати ринок землі або робити ліберальні реформи в країні, де 70% людей отримують субсидії, 80% - перебувають поза межею бідності, а 12% - мають гроші лише на те, щоб жити, без можливості відкладати кошти.  Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив народний депутат від «Батьківщини», заступник голови аграрного комітету Вадим Івченко.

«Для кого тоді цей ринок відкривати? Хто буде покупцем? Продавець мені зрозумілий. Але покажіть мені покупця! За приблизною оцінкою, 200 гектарів коштуватимуть приблизно 10 млн грн. Покажіть мені в Києві людину на будь-якій посаді, яка може запросто викласти 10 млн, щоб купити землю. А на селі таких людей багато? Навіть якщо піти в банк, то там потрібна застава. Вдвічі більша - 20 млн. Та в селі хата із земельною ділянкою майже в гектар та 80 соток, коштує три-дев’ять тисяч доларів. Звідки людині взяти майна на 20 млн для отримання кредиту?», - розповів Івченко.

Нардеп назвав умови, за яких може бути запроваджено ринок землі.

«По-перше, потрібно розпочинати створювати в Україні сімейне фермерство. Потрібно дотації максимально спрямувати на фермера, на сімейного фермера, на фермера, який займається переробкою або створенням продукції з доданою вартістю, органічною продукцією, садівництвом, овочівництвом, заготівельно-збутовими послугами, ягідництвом, тощо. Потрібно надавати йому дешеві кредити. Що таке дешевий кредит? Держава повинна за нього, скажімо, виплачувати відсотки, навіть якщо він взяв той кредит у банку. Тобто мова про здешевлення кредитів. Також треба спонукати людей переїздити до села. Йдеться про доступні програми «Власне житло», будівництво або викуп житла за державний кошт з маленькими відсотками і довгостроково. І ще фермера потрібно підтримувати устаткуванням. Будь-якому маленькому фермеру сьогодні потрібні мотоблоки, холодильне обладнання, доїльні апарати, охолоджувачі тощо. Все це запустить ще й промислове виробництво», - вважає депутат.

За його словами, таким чином за два-три роки в Україні можна буде створити пласт середнього класу.

«Нехай це буде два-три сімейних фермери на село. Але ж візьмімо 39 тисяч сіл, і у нас буде вже 120 тисяч сімейних фермерів. Помножмо цю цифру на чотири, кількість членів родини, і це буде вже 500 тисяч людей. Потім - ще на два-три, бо вони будуть брати сезонних робітників, наймати сусідів, і отримаємо вже 1,5 млн. Сьогодні офіційно працюючих в сільському господарстві, тобто офіційних товаровиробників, у нас 480 тисяч. А ми ж ведемо мову вже про 1,5 млн. Це вже буде 10% від кількості тих людей, які живуть у селі. І ця цифра збільшуватиметься, якщо люди бачитимуть зміни», - зазначив Івченко.

Нардеп підкреслив, що потрібно розпочинати з бюджету.

«Якщо оці 4 мільярди гривень (що були обіцяні на підтримку фермерських господарств. - «Главком») системно розподілити фермерам, продукція яких іде на внутрішній ринок, ми б мали іншу ситуацію вже з цього року. Зрозуміло, що за рік все не змінити, але за три - ми б змогли побачити динаміку зростання сімейного фермерства і трансформацію аграрного устрою з погляду власної землі і власного виробництва. А це є світова тенденція, - резюмував депутат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: