Депутати міської ради Івано-Франківська проголосували за договірні відносини з центральною владою

Івано-Франківська міськрада виступила за те, щоб всі місцеві керівники були виборними особами

Міськрада Івано-Франківська під час сесії проголосувала за звернення до президента України, глави Кабміну і спікера Верховної Ради на підтримку зміни Конституції для підписання договорів про розмежування повноважень з центральною владою, повідомляється на офіційному сайті ради.

Рішення, внесене фракціями УКРОП і «Свобода», підтримали 34 депутати з 42. У зверненні зазначається, що «першочерговим завданням сьогодні є формування дієвого місцевого самоврядування, в якому розширені повноваження отримають територіальні громади».

Депутати вимагають від влади проведення реальної конституційної реформи, яка дозволить «створити базу для договірних відносин». Вони також вважають, що місцеві керівники повинні бути підзвітними громаді, а не Адміністрації президента України.

У зв'язку з цим Івано-Франківська міськрада виступила за те, щоб всі місцеві керівники були виборними особами. Раніше з такими ж вимогами договірних відносин і виборності місцевої влади виступила Івано-Франківська обласна рада.

Депутат Івано-Франківської міськради від фракції БПП Адріан Волгін вважає, що влада імітує конституційну реформу. На думку Волгіна, створення інституту договірних відносин дозволить істотно просунутися в контексті реалізації конституційної реформи.

«8 вересня на засіданні Кабміну Гройсман заявив, що днями чекає від Ради ухвалення 10 законів щодо децентралізації. Але ми бачимо, що за два роки в цьому напрямку нічого не зроблено реально. Актуальні проблеми, такі як фінансування ПТУ і проблеми сміття, досі не розв'язано. Тому ми підтримали ініціативу місцевих рад з питання проведення в Україні реальної, а не імітаційної адміністративно-територіальної реформи. Наша міськрада прийняла звернення до президента з приводу створення договірних відносин між центральною і місцевою владою для чіткого розподілу повноважень, обов'язків і відповідальності. Пряма демократія на місцях допоможе передати громадам реальні повноваження», – заявив депутат.

Нагадаємо, раніше одразу 5 обласних рад України виступили на підтримку договірних відносин з центром. Рішення Одеської облради підтримали Житомирська, Кіровоградська, Хмельницька та Івано-Франківська облради. Президент України Петро Порошенко, коментуючи рішення облрад, запевнив, що «жодних договірних відносин не буде».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: