Дипломат пояснив, чого чекати Україні, якщо до влади у Німеччині прийдуть опоненти Меркель

Дипломат пояснив, чого чекати Україні, якщо до влади у Німеччині прийдуть опоненти Меркель

Найскладніше українським дипломатам буде вести діалог з Партією лівих, - Мельник

Якщо у Німеччині партія соціал-демократів створить коаліцію з Партією лівих і «зеленими», працювати українським дипломатам стане важче. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів посол України у Німеччині Андрій Мельник.

За словами посла, ймовірність того, що таку коаліцію може бути утворено, є доволі високою. «Найближчими тижнями відбудуться вибори у Мекленбурзі – Передній Померанії, а також у Берліні. В обох цих землях – так само як і на федеральному рівні – нині існує коаліція ХДС-ХСС і СДПН, тільки соціал-демократи є головними, а християнські демократи – молодшими партнерами. Якраз ці вибори покажуть, наскільки урядова коаліція в такому складі залишатиметься привабливою, а головне – життєздатною з огляду на існуючі виклики», - сказав він.

За інформацією посла, саме на цих «тестових» виборах СДПН спробує створити нові ліві альянси. Подивимося, як це у них вийде. Іншими словами, вересневі виборчі перегони будуть сигналом для майбутніх виборів до Бундестагу. «Ми це чудово розуміємо, тому вже зараз активно працюємо з потенційними учасниками будь-якої можливої коаліції. Наприклад, із Партією зелених (Союз90/Зелені) у нас дуже добрі контакти. Щоб ви розуміли, у цій політичній силі є два крила. Одне цілком тяжіє до коаліції із ХДС, за моєю інсайдерською інформацією. Інший, якщо хочете, лівацький фланг цієї партії, тяжіє до СДПН. Баланс сил, я б сказав, 50 на 50», - уточнив він.

Мельник також зазначив, що мабуть, найскладніше дипломатам буде вести мову з Партією лівих. Саме ця партія єдина голосувала проти Угоди про асоціацію України з ЄС під час її ратифікації Бундестагом у березні минулого року. «На моє запитання, чому ж ви не за підтримуєте, один із лідерів цієї партії сказав буквально таке: ми це робимо на благо України, аби ваша держава уникла руйнівного впливу капіталізму, аби вас не загарбав європейський капітал. Я подякував за таку ніжну турботу і попросив краще нас не захищати. Натомість порадив радше вплинути на їхніх російських друзів, аби ті припинили душити економіку України односторонніми злочинними ембарго»,  сказав дипломат.

Мельник додав, що при таких ідеологічних позиціях дуже важко буде підтримувати будь-який діалог з лівими, однак підкреслив: це не є можливим. «Мої контакти свідчать, що у цій політичній силі, а її рейтинг сьогодні становить близько 9,4%, вистачає здраво мислячих людей як у верхніх ешелонах, так і серед молодого покоління», - резюмував посол.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: