Директор «Левада-Центру» розповів, чому Кремль вніс незалежних соціологів до переліку іноземних агентів

Директор «Левада-Центру» розповів, чому Кремль вніс незалежних соціологів до переліку іноземних агентів

Лев Гудков вважає, що російська влада внесла соціологів до реєстру іноземних агентів, щоб «Левада-Центр» не зміг проводити комерційні дослідження

Директор «Левада-Центру» Лев Гудков в інтерв’ю «Главкому» розповів, чому російська влада внесла організацію «Аналітичний Центр Юрія Левади» до списку іноземних агентів і чим може це обернутися для організації новий статус.

«Зараз дуже складно про це говорити. Ми намагаємося оскаржити в судовому порядку (рішення Мін’юсту РФ, - «Главком»), у нас відбуваються перевірки. Але, чесно вам скажу, шансів мало. Це (статус іноземних агентів) створить купу усіляких проблем, складнощів у проведенні соціологічних досліджень. У меншій мірі це зачепить комерційні дослідження, якими ми заробляли гроші на наші ініціативи, наші дослідження, наприклад, політичні, суспільно-значимі», - розповів Гудков.

Директор «Левада-Центру» додав, що грантів на дослідження організація не отримує вже після перших перевірок, які відбулися у 2013-2014 роках.

«Ми відмовилися від цього після ухвалення закону про НКО (некомерційні організації). До останнього частково заробляли діяльністю у спільних проектах або виконанням комерційних маркетингових досліджень. Я не можу сказати, що це складало більшу частину нашого бюджету, але це дозволяло нам, перерозподіляючи прибуток, все-таки проводити власні моніторингові дослідження», - пояснив директор організації.

Гудков також розповів, що саме дало підстави Міністерству юстиції РФ записати «Левада-Центр» у іноземні агенти.

«Приводом став політичний донос організації «Антимайдан» про те, що ми, проводячи спільні дослідження з американським університетом у Вісконсині (Університет Вісконсин-Медісон), надаємо різного роду структурам цінну інформацію розвідувального характеру», - зазначив Гудков.

Нагадаємо, сьогодні ввечері сайт «Левада-Центру» вже почали відключати. Замість головної сторінки організації було сповіщення про те, що сайт відключено адміністрацією. Згодом ресурс поновив роботу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: