Досвід Німеччини може стати проривом для української профтехосвіти – дипломат

Досвід Німеччини може стати проривом для української профтехосвіти – дипломат

У Німеччині профтехосвіта фінансується наполовину державою, наполовину через ТПП компаніями

Україна має на меті перейняти у Німеччини досвід у впровадженні профтехосвіти, яка вважається найкращою в світі і забезпечує у ФРН найнижчий рівень безробіття серед молоді ЄС.
Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів посол України в Німеччині Андрій Мельник.
«Наша стратегічна мета - перейняти у Німеччини унікальний досвід у цій сфері профтехосвіти (так звана дуальна освіта), яка по праву вважається найкращою у світі. Доказ того - найнижчий рівень безробіття серед молоді в ЄС. Це означає, що якість цієї освіти майже автоматично гарантує робоче місце. Маємо домовленість на найвищому рівні про те, що німці нам допоможуть створити цю систему. Вона у них фінансується наполовину державою, наполовину через ТПП компаніями, у яких працюватимуть студенти. І якщо б нам вдалося хоча б у загальних рисах ту систему перенести на український ґрунт, то це був би справжній прорив», - зазначив дипломат.
Він повідомив, що у Берліні нещодавно пройшов науково-освітній форум, де були усі, хто формує в Німеччині і в Україні політику у царині профтехосвіти, включаючи обох міністрів. Крім того, торік у Тюрингії започаткований пілотний проект, за яким 23 молодих українці вже здобувають профтехосвіту.
«Переконаний, що після отримання дипломів багато хто з цих 19-літніх юнаків і дівчат, котрі навчаються на менеджерів готельного і ресторанного бізнесу, через два роки повернуться в Україну і започаткують власну справу», - сказав посол.
Він вважає, що професіонали, які отримають освіту за кордоном, а потім повернуться в Україну, стануть своєрідною інтелектуальною інвестицією держави.
«Краще нам цей процес супроводжувати і спрямовувати, ніж просто спостерігати, склавши руки», - переконаний Мельник.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: