Економіст: посилення курсу гривні минулого літа – прорахунок НБУ

Економіст: посилення курсу гривні минулого літа – прорахунок НБУ
Національний банк України

Нацбанк мав би викуповувати валюту на ринку, не даючи гривні зміцнитись – Олег Устенко

З кінця серпня офіційний курс долару за інформацією НБУ виріс з 25,4 до 25,9 гривень за $1. Експерти говорять про посилення девальвації гривні. Зміцнення курсу гривні влітку було штучним явищем, а ось зростання його восени – цілком природне і мало відбутись раніше.

Набагато більше користі Україна мала б, якби влітку, навпаки, міцнів долар. Про це у коментарі «Главкому» сказав виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

«Я не вважаю, що курс, який тримався в Україні цього літа, був правильним. Під час чотирьох наступних років Україна має здійснити великі виплати за зовнішніми боргами. В сумі це близько $20 млрд.  Протягом 2018-2019 років ми повинні виплатити $10 млрд. Я б волів бачити ситуацію, коли НБУ активно формує додаткові золотовалютні резерви, викуповуючи валюту на ринку й не даючи можливості гривні зміцнитися, щоб сформувати подушку безпеки на наступні два роки, але цього не відбулось. Вважаю, що те, що ми бачили влітку цього року - це прорахунок НБУ», - зазначив Олег Устенко.

За словами експерта, якби курс гривні цього літа не зміцнився, Нацбанк завдяки скуповуванню валюти збагатив би власні золотовалютні резерви до $19 млрд, із яких $1,5 млрд пішли б на викуп цінних паперів, які свого часу випустила колишній міністр фінансів Наталія Яресько в обмін на списання 20% зовнішнього боргу України. «Можна було б їх викупити зараз, коли цінні папери продавалися з 50-відсотковим дисконтом. За 1 долар наших зобов’язань давали 50 центів. Усього цінних паперів було випущено на 3 мільярди. Таким чином, за $1,5 млрд можна було б їх викупити, а не дбати про зміцнення курсу гривні», - додав Устенко.

Детальніше читайте: Впав, піднявся, пішов. Чому росте курс долара?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: