Економіст розповів, де Україні взяти зайві $5 мільярдів

Економіст розповів, де Україні взяти зайві $5 мільярдів
Олег Устенко
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Олег Устенко перерахував три шляхи стимулювання економічного розвитку

Якщо вдасться зменшити рівень «тіньової економіки» та корупції в два рази, держава може додатково отримати 5 мільярдів доларів. Про це заявив директор фонду Блейзера Олег Устенко під час панельної дискусії на бізнес-форумі Level Up Ukraine 2017.

Устенко перерахував три шляхи стимулювання економічного розвитку: «Перший – питання, пов’язані з монетарною політикою. В короткостроковій перспективі м’яка монетарна політика може дати додатковий імпульс для економічного зросту. Але, на превеликий жаль, Україна – не той випадок, коли зараз можна пом’якшити монетарну політику і від цього отримати приріст економіки в середньо- та довгостроковій перспективі. Другий шлях стосується методів бюджетного фіскального стимулювання. Аби стимулювати економіку бюджетними фіскальними методами, треба мати так званий фіскальний простір. Але у нас дефіцит держбюджету в цьому році складе більше 3,5 % ВВП, а наступному році – 2,5 % ВВП».

Устенко констатує, що Україна наразі має тільки третій шлях стимулювання економічного росту – активізацію інвестиційної діяльності. «Проблема України не в тому, що тут нема інвестиційно привабливих галузей, а в тому що прибутковість, яку ви можете отримати на свою доходність, маленька, –  вважає експерт. – І якщо в економіці є великі ризики, то вся прибутковість, яку ти отримаєш тут і потенційно можеш отримати, буде з’їдена цим ризиком. Тому глобальна задача в Україні – не підвищити прибутковість окремо взятої інвестиції, а зрушити по шкалі рівня ризику. Не може країна залучати інвестиції і знаходитись при цьому на 131-му місці по рівню корупції зі 176-х країн».

Експерт, за різними статистичними даними, припускає, що майже 10 мільярдів доларів в країні щорічно перерозподіляються через різноманітні корупційні канали. За його підрахунками, якщо вдасться зменшити рівень «тіньової економіки» та корупції в два рази, держава може додатково отримати 5 мільярдів доларів. «А це 6 % нашого ВВП і фіскальний простір для стимулювання нашої економіки. З цієї точки зору Антикорупційний суд і продовження боротьби за е-декларації такі важливі, – переконаний Устенко. – Як і заходи, пов’язані з антимонопольною політикою, розвитком конкуренції на ринку, зниженням адміністративних бар’єрів для бізнесу. Системні зрушення можуть знизити рівень ризику та допомогти залучити інвестиції».

Нагадаємо, найближчим часом Верховна Рада має розглянути законопроект (№6540) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні.

В бізнес-форумі Level Up Ukraine 2017, який проходив 15 листопада в Києві, взяли участь ключові гравці українського і міжнародного бізнесу, інвестори, регулятори і експерти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: