Екс-міністр вважає «катастрофою» кількість отримувачів субсидії

Екс-міністр вважає «катастрофою» кількість отримувачів субсидії
Ігор Уманський
Фото: Економічна правда

Ми вже маємо 20 млрд заборгованості по субсидіях при 50 млрд, закладених у бюджет

Лише за п’ять місяців цього року в Україні нараховано 50 млрд грн за системою субсидій. У нас  2/3 родин отримують субсидії. В.о. міністра фінансів в уряді Тимошенко та перший заступник голови Мінфіну в Кабміні Яценюка Ігор Уманський вважає це катастрофою. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Що ми маємо зараз? 150 млрд грн - трансфер із бюджету на пенсійну систему. 50 млрд - трансфер на субсидії. Це катастрофа. Уявіть, у нас 2/3 родин отримують субсидії, і чомусь цим пишаються у країні. Та як можна пишатися тим, що в тебе більше 10% людей отримують субсидію на комунальні платежі, бо вони не можуть їх оплатити. Тут волосся на собі треба рвати. Значить, хлопці, у вас викривлена система винагородження, заробітної плати, тарифоутворення і субсидій. Це треба міняти», – сказав Уманський.

Він ще раз зазначив: «50 млрд у нас нараховано за системою субсидій лише за п’ять місяців цього року. І непроплачених вже 20 млрд при практично повністю використаному ресурсі на газ. Усього невикористаних залишилось 9 млрд».

Уманський зауважив, що через непроплачені субсидії виникає заборгованість у енергокомпаній. «Зараз у Києві багато хто обурюється тим, що вимикають гарячу воду. Насправді, не тільки у Києві, але візьмемо його як приклад. По Києву йде начислення субсидій, відбувається нарахування. «Київенерго», наприклад, повинно ці гроші заплатити далі. По Києву, якщо не помиляюся, за п’ять місяців заборгованість вже 3,5 млрд. «Київенерго» не розрахувалося з тими, хто йому постачає ресурс, газ під електрику, з однієї простої причини: бо з ним не розрахувалась держава. Заборгованість у «Київенерго» становить 3,5 млрд, у нього немає ресурсу, з чого платити, його відключають від газу, і воно не може гріти й давати людям гарячу воду. Зараз місто хоче забрати «Київенерго» собі на баланс. Я думаю, що ДТЕК тільки щасливо від того перехреститься. Мовляв, забирайте, бо ви заберете проблему, яка коштує 3,5 млрд за п’ять місяців, це не бізнес. Тут виникають ключові питання. Є ці 3,5 млрд? Чи був поставлений на них ресурс? І ми повертаємося до питання пільг і субсидій. Бо ресурс не був спожитий, а зобов’язання, наприклад, сплатити «Нафтогазу» у операторів є, і зобов’язання у бюджету є. Але ми вже маємо 20 млрд заборгованості при 50 млрд, закладених у бюджет. І проблема на наступний опалювальний сезон не вирішена. Ніхто навіть і не намагається її вирішувати. Бо тоді треба визнавати: ми «дали в штангу» з нашими тарифами і нашими європейськими цінами на газ, ми «дали в штангу» в самій системі пільг та субсидій. На сьогодні без вартості наступного опалювального сезону – це проблема вже на 70 млрд», - сказав екс-міністр.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: