Експерт дала прогноз, яким буде урожай зернових цього року

Експерт дала прогноз, яким буде урожай зернових цього року

Цьогорічний врожай пшениці буде не більше 24 млн тонн, прогнозує Марія Колесник

Цьогорічний врожай на зернові буде меншим, аніж минулого року. Проте це не створить дефіциту на внутрішньому ринку. Про це розказала керівник аналітичного департаменту «ААА Consultaiting Agency» Марія Колесник під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

За оцінками експерта, цьогорічний врожай пшениці буде не більше 24 млн тонн. Минулого року було майже 27 млн т пшениці. Експорт минулого року був на рівні 17,4 млн т, цього року за прогнозами не більше 14 млн т. Це суттєве скорочення, але ці 14 млн тонн можна спокійно поставляти на експорт без будь-яких перешкод та втрат для внутрішнього споживача. Внутрішнє споживання не змінюється, його об’єм на рівні 10,5 млн тонн, сказала Колесник.

«Найбільш суттєво постраждав ячмінь через погані погодні умови, оскільки це є рання культура. Посуха почалася на півдні України в квітні, в травні вона поглибилася, а в червні посуха пішла в інші регіони. Тому прогнозується до 15% втрат по ячменю у порівнянні з середніми показниками минулих років.  Зерно є більш щуплим і врожайність є низькою», - зауважує Колесник.

Тому врожайність цього року буде на рівні 7,4- 7,5 млн тонн. У минулому році було 9,7 млн тонн. На експорт можна буде поставити 3,5 млн т проти 5,3 млн т минулого року.

«Аграрії зазвичай цю культуру реалізують першою на ринках, для того, щоб отримати живі кошти для проведення посівної одними культурами або збирання пізніх культур. Тому той обсяг, який країна може проекспортувати, він буде вивезений до лютого місяця 2018 року», - продовжує експерт. 

Окрім зернових, постраждав і соняшник. У травні, коли йде основна сівба, була більш низька температура і менша вологозабезпеченість. Але говорити про остаточні результати зарано.

Дивіться запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: