Експерт: Іноземні інвестори не прийдуть на енергоринок, просто тому, що Україна їм подобається

Експерт: Іноземні інвестори не прийдуть на енергоринок, просто тому, що Україна їм подобається
Експерт Кшиштоф Рогульськи

За словами експерта, впровадження RAB-тарифів дозволить заощадити і змусити галузь працювати більш ефективно, шляхом модернізації мереж

Для того, щоб іноземні інвестори прийшли на енергетичний ринок України, потрібні зрозумілі правила гри. Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив експерт з 30-річним досвідом роботи в енергетиці, директор консалтингової компанії Doradztwo Gospodarcze (Польща) Кшиштоф Рогульськи.

«В українській енергетиці не буде іноземних інвестицій до тих пір, поки ринок не стане зрозумілим інвесторам. Вони не знають, як з ним працювати, наскільки їх ефективність позначиться на прибутку. Є компанії, які хочуть зайти на ваш ринок, у мене немає в цьому сумнівів. Але жоден бізнес не прийде просто тому, що йому дуже подобається Україна. Потрібні чіткі і зрозумілі правила гри»,- сказав Рогульськи, коментуючи питання про те, що отримає енергогалузь від впровадження RAB-регулювання тарифоутворення та чи допоможе це залучити іноземні інвестиції.

За його словами впровадження RAB-тарифів дозволить заощадити і змусити галузь працювати більш ефективно, шляхом модернізації мереж.

«Критики RAB-регулювання нехай подивляться на витрати, які лежать в основі експлуатації мережі. Це саме те місце, де можна знайти відсутню частину тарифу і змусити ефективно працювати»,- заявив Рогульськи.

Енергетичний експерт підкреслив, що бездумно формувати тариф за чинним принципом «витрати+». Рогульськи вважає, що чинна формула – це стимуляція неефективності.

«На одній ділянці мережі в Польщі працює значно менше працівників, ніж в Україні, а в Німеччині — у сім разів менше! Тут можна економити»,- сказав він.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: