Експерт пояснила, чому не треба відновлювати водопостачання до окупованого Криму

Експерт пояснила, чому не треба відновлювати водопостачання до окупованого Криму
Посуха в окупованому Криму: потріскана земля, мертві посіви і сольовий наліт на поверхні ґрунту

Виявляється, окупанти навіть планували розвернути кримські річки і пустити їх і Північно-Кримський канал

Юлія Тищенко, керівник програм демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень в інтерв’ю «Главкому» підтвердила, що у майбутньому півострову загрожує криза із питною водою, особливо в північному Криму, адже там немає місцевих річок. Однак відновлювати наразі постачання води окупантом – не треба.

«Час від часу там взимку в кранах йшла жовта вода поганої якості. Про цю проблему говорили і російські ЗМІ, і самопроголошена влада півострова. Ці питання неодноразово озвучувалися Патрушевим на засіданнях Совбезу РФ, зокрема в 2016, 2017 роках. Загальний водозабір скоротився в 2016 році порівняно з 2014-им уп’ятеро», - розповіла вона.

Виявляється, окупанти навіть планували розвернути кримські річки і пустити їх і Північно-Кримський канал. Якби це зробили, то наприклад, Бахчисарайський район взагалі залишився б без води.
«Ще один був грандіозний план пустити воду з Кубані. Але на Кубані також засуха. Їй самій бракує води», - додала експерт.

Вона пояснила, як саме окупанти збиралися пустити воду з Кубані: «Трубопровід по дну Чорного моря. (сміється) Якщо ви почитаєте російські ЗМІ, то там всі плани геніальні. Але це все ніяк не корелюється з реальним станом речей».

Сьогодні у деяких населених пунктах Криму вода подається по годинах, а не цілодобово. За часів України теж були проблеми з водопостачанням. Але виникали вони через технічне зношення систем. А сьогодні до технічних проблем додається ще й дефіцит води.

На питання, суто з політичної точки зору, як гіпотетична подача води в Крим вплине на наших західних партнерів, Тищенко зауважила: «Це викличе щонайменше подив. Маємо чергове підтвердження введення санкцій за анексію Криму. І на цьому фоні Україна буде торгувати з окупантом своїми ресурсами? Це нонсенс».

Вона також пояснила, чому в окупований Крим ми не подаємо воду, а от на окуповану частину Донбасу подаємо. Експерт заявила, що подачу води в Крим та на Донбас просто не можна порівнювати.

«По-перше, зважати треба на технічний аспект. На Донбасі єдина система водопостачання. Якщо відключити воду для Донецька, то води не стане і на підконтрольній території. Це технічно не можливо зробити. З Кримом ситуація інша.

По-друге, юридичний аспект. Анексія Криму – це перша анексія з часів Другої світової війни. Щодо Донбасу, то в Росії стверджують, що «іх там нєт». Ситуація на Донбасі – страшна гібридна модель, яка використовується Росією з іншими цілями», - підкреслила Тищенко.

Азовська криза, яка триває вже майже три місяці, також певним чином пов’язана з дефіцитом води в Криму. Не виключено, що Росія може шантажувати Україну, блокуючи судна, які йдуть у наші порти, щоб дали воду.

«Нічого не можна виключати. Це може бути предметом перемовин. Пригадуєте, на початку війни на Донбасі йшла мова про створення сухопутного коридору на Крим через Донбас? Це робилося для того, щоб відрізати від Азову і забезпечити Крим водою. І ця загроза нікуди не ділася. Подивіться на риторику Росії: «Україна – ворог», «Україна має намір напасти на керченський міст» і так далі. Паралельно відбувається нарощення російського військового потенціалу. Окрім того, маємо кризу в Азовському морі, намагання відрізати українські порти та завдати Україні економічних збитків», - резюмувала експерт.

 Цьогоріч погодні умови спричинили засуху на захопленому Росією півострові. Ще на початку червня окупаційна влада оголосила режим надзвичайної ситуації.

У Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій України стверджують, що півострів швидко перетворюється на пустелю. Понад 70% рослинності, яка раніше нормально розвивалась, тепер повністю висихає. До російської агресії Крим жив к дніпровських вод, що надходили по Північно-Кримському каналу. З початком трагічних подій Україна прийняла рішення припинити водопостачання на окуповану територію.

Потерпають від нестачі води і кримські підприємства. Юлія Тищенко, керівник програм демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень, переконана, що саме вони найбільше зацікавлені в тому, щоб Україна відновила постачання води в Крим.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: