Експерт пояснив, у чому криється небезпека передчасного оголошення зустрічі Порошенка з Трампом

Експерт пояснив, у чому криється небезпека передчасного оголошення зустрічі Порошенка з Трампом
Петро Порошенко і Дональд Трамп

Відсутність на сайті Білого дому повідомлення про зустріч дає адміністрації Трампа можливість скасувати зустріч із Порошенком

Українська сторона оголосила про зустріч президентів України та США Петра Порошенка і Дональда Трампом, яка повинна відбутися 20 червня у Білому домі. Але на сайті президента США немає повідомлення про цю заплановану зустріч. І відсутність цього повідомлення дає можливість Білому дому скасувати зустріч, якщо буде таке рішення прийнято. Таке застереження висловив аналітик Інституту світової політики, експерт-американіст Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

«Ми маємо трохи дивну ситуацію. На момент нашої з вами розмови, на сайті Білого дому повідомлення про те, що запланована зустріч із президентом України, немає. І в цій ситуації показово, що там є повідомлення про пізніші за часом зустрічі американського президента. Наприклад, з очільником Південної Кореї, яка відбудеться наприкінці червня. Тобто ми маємо парадоксальну ситуацію: повідомлення про зустрічі, які відбудуться пізніше, вже є, а про ті, які відбуваються ось-ось, немає», - говорить Бєлєсков.

На його думку, відсутність цього повідомлення зберігає для Білого дому можливість скасувати, якщо буде рішення про відміну цієї зустрічі.

«У такому випадку, звичайно, українська сторона може висловити претензії, навіть не публічно, а на дипломатичній лінії, адже ця зустріч була погоджена і мала відбутися, а вийшло, що скасувалася, але Білий дім може сказати: «Вибачте, але ми не повідомляли про зустріч, повідомили ви. Тому це ваші проблеми», - зазначає експерт-міжнародник.

Аналітик Інституту світової політики наводить приклад із дипломатичної практики, чому не можна передчасно розголошувати інформацію про зустрічі і т.п. «У дипломатичній практиці про кандидатуру посла держави, яка направляє, не повідомляється до останнього моменту. Бо коли повідомляється передчасно, то це розглядається іншою державою як засіб тиску. Тобто одна держава повідомила і вона вже не залишає вибору іншій, тому, по суті, гіпотетично українська сторона поспішила розголошувати інформацію про цей візит Порошенка до адміністрації Трампа. Тому можливість така є, і якщо скасування зустрічі таки відбудеться, то це буде безпрецедентний крок, і це буде удар по наших відносинах», - резюмував Бєлєсков.

Дивіться запис прес-конференції:

Нагадаємо, 14 червня кілька дипломатичних джерел підтвердили «Главкому» інформацію, що Україна та США домовилися про повноцінні переговори президентів Дональда Трампа та Петра Порошенка у Вашингтоні.

Очікується, що 19-20 червня відбудеться візит президента України до США. На 11 годину 20 числа запланована зустріч Порошенка з американським колегою. Вона буде проведена раніше, ніж Трамп зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним.

В посольстві України в США раніше заявили, що анонсування закордонних візитів президента України є прерогативою речника глави держави або заступника глави Адміністрації президента України із зовнішньополітичних питань.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін підтвердив, що Київ і Вашингтон узгодили зустріч президентів України і США, однак не став називати її дату.

Читайте також матеріал «Главкома»: «Порошенко їде рятувати Трампа? Чому візит українського лідера потрібен Білому дому»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: