Експерт розповів про причини заколоту в Туреччині

Експерт розповів про причини заколоту в Туреччині
ukrlife.tv

Частина турків перебуває в пошуку власної ідентичності, яка контрастує з європейською, не основаною на релігії

Причини, що обумовили спробу держперевороту в Туреччині - здебільшого внутрішні. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів Олександр Хара - директор департаменту міжнародних багатосторонніх відносин «Майдану закордонних справ».

«Це повзуча ісламізація, повільний демонтаж ключових ідей, закладених у сучасну турецьку республіку. З одного боку, це є навмисні дії людей, які при владі. З іншого боку, певна потреба більшої частини суспільства (яка не належить до середнього класу, яка не проживає у великих містах) на тлі ісламізації, тероризму та інших речей, пов’язаних із ісламом. Ця частина турків перебуває в пошуку власної ідентичності, яка контрастує з європейською, не основаною на релігії», - зазначив він.

Другою причиною Хара назвав планомірне і систематичне применшення ролі армії Ердоганом спочатку на посту прем’єр-міністра, а потім і на посаді президента. «Як відомо, 1980-го року було вдало проведено заколот і військові прийшли до влади. Вони встановили Конституцію, яка, з одного боку, звільнила їх від відповідальності, а з іншого, фактично спрямувала державу до світського напрямку розвитку. Ердоган це планомірно вичищав шляхом, у тому числі, арештів кадрів, які є військово-політичною елітою Туреччини,які були гарантами світськості держави, її західної моделі розвитку», - розповів експерт.

Нагадаємо, ввечері 15 липня в Туреччині стався збройний заколот. Група військових заявила, що бере управління країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Турецькому уряду вдалося відновити контроль над ситуацією в країні. В результаті цих подій загинуло понад 200 людей.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: