Експерти пояснили, навіщо Яценюк хоче забрати повноваження у Порошенка

Експерти пояснили, навіщо Яценюк хоче забрати повноваження у Порошенка
Арсенія Яценюк та Петро Порошенко

На думку експертів, внесення змін до Конституції вигідне екс-прем’єру Яценюку, Порошенка ж і так все влаштовує

Політичні експерти Андрій Золотарьов та Володимир Фесенко прокоментували «Главкому» заяву лідера «Народного фронту», який публічно підняв питання зміни Конституції в частині перерозподілу повноважень між гілками влади. За словами Яценюка, президент «має бути національним арбітром, що стоїть над процесом».

«Порошенка і так все влаштовує. В його розумінні, він привів систему до оптимального положення, коли він контролює майже все і ні за що не відповідає, – констатує політтехнолог Андрій Золотарьов. – А Яценюку в цій ситуації місця на політичному полі нема. Його можна відвоювати тільки радикально змінивши внутрішньополітичний баланс через подолання цього дуалізму влади. Мотивувати Порошенка піти на це можуть політичним шантажем та загрозою політичної кризи».

Політолог Володимир Фесенко згадує, як наприкінці квітня – на початку травня 2014-го був присутній на нараді, де дебатували зміни до Конституції: «Вже тоді ця ідея дуже подобалась Яценюку, бо він чудово знає, що в парламентських республіках саме прем’єр-міністр є ключовою фігурою».

Фесенко перераховує декілька причин актуалізації цієї ідеї зараз: «По-перше, ризик перемоги на виборах Юлії Тимошенко. Конституційна реформа, яку свого часу ініціював Кучма і яка була реалізована 2004-го, теж була спрямована на те, щоб урізати повноваження будь-якого президента. По-друге, у Яценюка можуть відчувати, що в активної частини суспільства достатньо критичні настрої щодо надмірного впливу президента через його гіперактивність та неформальний вплив у різних напрямках. По-третє, Яценюк чудово розуміє, що в нього нема шансів виграти наступні президентські вибори, а от на парламентських, об’єднавшись із партією Порошенка, він цілком може претендувати на посаду прем’єра».

Андрій Золотарьов додає, що «Яценюк поки що залишається політично токсичним персонажем, близькість до якого може бути згубною для будь-якого політичного проекту».

Більше читайте в матеріалі «Главкома»: Проект «АнтиЮля». Як Порошенка схиляють зректися повноважень

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: