Французькі журналісти з'ясували, що сталося зі знесеними в Україні пам'ятниками Леніну

Французькі журналісти з'ясували, що сталося зі знесеними в Україні пам'ятниками Леніну
На Луганщині пам'ятник Леніну перетворили на пам'ятник Тарасу Шевченку

Пам'ятники Леніну перетворили на фігури козаків Дарта Вейдера та інші незвичайні арт-об’єкти

У 2014-му і 2015 роках по всій Україні відбувався «Ленінопад» - спочатку стихійним, а потім і офіційним чином: закон про «декомунізацію» ухвалив позбутися всіх пам'ятників і символів радянського минулого. Фотограф Нільс Аккерманн і журналіст Себастьєн Гобер були вражені масштабами цього знесення та вирішили відстежити долю статуй, що впали з п’єдесталів, пише французьке видання Le Monde

«В Україні було 5,5 тисячі пам'ятників Леніну, країна лідирувала за їхньою кількістю на квадратний кілометр, - розповідає Гобер. - Україна завжди була норовливою, і статуї стали способом залишити відбиток радянської ідеології в пейзажах і розумах».

Аккерману і Гобер вдалося розшукати 70 пам'ятників, про які вони написали книгу «У пошуках Леніна». За їхніми словами, деякі пам'ятники валялися на землі, були пошкоджені або розбиті, розфарбовані в кольори українського прапору або ж навіть перероблені на Дарта Вейдера.
«Хоча стиль самих пам'яток вражає одноманітністю (важливий елемент радянської скульптури), доля повалених символів надає фотографіям дивовижну варіативність. Сцени можуть виглядати меланхолічними, смішними, безглуздими, ностальгічними ... Багато знімків пронизані гумором. Так, на деяких з них Леніна загримували в П'єро або переодягли в козака», - йдеться у статті.

Автори книги наголошують: ставлення до пам'ятників Леніну відображають змішані почуття українців. «Одні рятують їх від ностальгії за часами дитинства. Іншим з принципу хочеться зберегти сліди історії. Треті сподіваються привабити туристів або ж у них просто немає грошей на кран. Тими, хто хочуть позбутися їх, рухає ненависть до Росії або надія на заробіток від продажу металу», - йдеться у статті.

Після чималих зусиль журналістам все ж вдалося знайти залишки найзнаменитішого пам'ятника Леніну в Україні – того, що колись стояв на Бессарабській площі, який був розбитий на шматки у грудні 2013 року. «Один маленький осколок є в музеї Ужгорода, рука стала трофеєм в колекції члена партії «Свобода», а покалічена голова знаходиться у офіцера української армії. За допомогою металевих ніжок з неї зробили жахливого павука, які стоїть на сторожі його київської квартири», - йдеться у статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: