Французький режисер Морейра виграв суд в української журналістки

Французький режисер Морейра виграв суд в української журналістки
Поль Морейра, автор «Масок революції»

Суд у Франції зобов’язав українську журналістку виплатити 13 тисяч євро режисеру, який зняв «Маски революції»

Згідно із суддівською ухвалою, Анна Чесановська-Жайяр має сплатити 13 тисяч євро, більша частина яких піде на відшкодування моральних збитків Полю Морейрі.

29 червня в Парижі відбулися судові слухання за позовом режисера-документаліста Поля Морейри до української журналістки Анни Чесановської-Жайяр, котра є автором рецензій на відверто тенденційний та антиукраїнський фільм Морейри «Україна: маски революції». Детальніше про це йшлося у публікації: Маски Морейри: чому французький документаліст обрав мішенню українську журналістку 

Як зазначила Анна Чесановська в коментарях «Главкому», суд ухвалив безпрецедентно жорстке рішення. Із 13 тисяч євро 10 тисяч Чесановська має сплатити безпосередньо за буцімто нанесені Морейрі моральні збитки, решта суми є судовим митом.

«Вирок дуже і дуже суворий. Фактично, це – максимум. А максимум рідко кому дають. Крім того, коли у французьких судах присуджують штраф, при цьому виходять й з фінансової спроможності людини. Вираховують, яку суму вона здатна заплатити тощо. Якщо взяти мої доходи, то таких грошей в мене просто немає. Заарештовувати мої банківські рахунки немає сенсу – на них немає й чверті від цього штрафу», – коментує Чесановська для «Главкому».

Анна Чесановська збирається подавати апеляція на вирок суду. «Адвокат радить не заполітизовувати надмірно справу, – говорить вона. – Він будуватиме стратегію захисту довкола обстоювання мого права на свободу слова, говоритиме, що я маю право на свої погляди та висловлювання. Адвокат також вважає, що позитивну роль зіграло б залучення думок правників з інших країн, котрі висловилися б з приводу цього прецеденту. За європейським правом я мала б виграти цей суд».

Чесановська називає ухвалу «дуже дивною», вважаючи, що суд не розібрався в її ситуації. «Якщо є якісь сумніви, як зазвичай трактують на користь підсудного або ж – як у моєму випадку – відповідача», – каже вона. Проте оскільки цього не сталося, наступним кроком Анни Чесановської та її захисту буде подача апеляції. На це французьким законодавством відведено 10 днів.  

Довідка: 

Українська журналістка, яка живе у Франції і пише французькою, стала відповідачкою у судовому процесі щодо буцімто зведеного нею наклепу. Позивач – режисер Поль Морейра, автор фільму «Україна: маски революції». Його візаві - Анна Чесановська-Жайяр, блогерка у перекладачка, учасниця програм Громадського радіо.

Позивні вимоги Морейри – спростування поданої щодо нього інформації плюс 15 тисяч євро як моральна компенсація.

Більше читайте в матеріалі: Маски Морейри: чому французький документаліст обрав мішенню українську журналістку 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: