«Газовий шантаж»: Коболєв запропонував українцям насолити Путіну

«Газовий шантаж»: Коболєв запропонував українцям насолити Путіну
Андрій Коболєв

Коболєв пропонує українцям знизити температуру в приміщеннях на один-два градуси

Голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв пропонує українцям знизити температуру в приміщеннях на один-два градуси для того, щоб уникнути кризової ситуації в енергетиці і не дати президенту Росії Володимиру Путіну можливості реалізувати свій план «газового шантажу».

Про це Коболєв сказав в ефірі  «5 каналу».

«Газу в нас достатньо, у нас велика «підземка» (запаси в підземних сховищах газу). Проблема, яка у нас виникає, полягає в тому, що через падіння тиску на вході в систему нам дуже важко підтримувати і транзит, і внутрішнє споживання. Система зараз працює на максимальному рівні навантаження. Про що ми б пропонували подумати споживачам, – це їхня добра воля, але щоб не дати Путіну реалізувати свій план газового шантажу, є дуже простий захід – на один градус зменшити температуру вдень і на два – вночі, а підприємствам протягом двох вихідних днів не обігрівати приміщення», – сказав Коболєв.

Він зазначив, що ці заходи незначно вплинуть на комфорт або продуктивний процес, але дозволять скоротити добове споживання на 8-10%.

«Цього буде достатньо, щоб повернути режим системи у комфортний і спокійний. Зараз цей режим коштує нам не тільки навантаження працівників, а й додаткових втрат газу, які також будуть передані «Газпрому» для оплати, але, з точки зору уникнення кризової ситуації і з точки зору нас, як споживачів, які вміють себе контролювати, – це був би дуже корисний захід для всієї країни», – зазначив голова «Нафтогазу». 

Раніше Коболєв заявив, що відмова «Газпрому» постачати газ «Нафтогаз України» позбавляє його права на виконання угоди «Бери або плати» у 2018 році.

Нагадаємо: 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» за позовом до «Газпрому». «Нафтогаз» домігся компенсації в сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку «Газпромом» узгоджених обсягів газу для транзиту.

Також «Газпром» повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь «Нафтогазу». За заборгованість будуть нараховуватися відсотки - 526 тис. доларів в день, починаючи з 1 березня.

Російська енергетична компанія «Газпром» заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК «Нафтогаз України» компенсацію в 4,63 млрд дол. за недопоставку газу.

Російська сторона також заявила про неможливість відновити постачання газу Україні через відсутність додаткових угод.

Компанія «Нафтогаз» розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу. «Нафтогаз»планує вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: