Глава МОЗ: медреформа Супрун не адаптована до українських реалій

Глава МОЗ: медреформа Супрун не адаптована до українських реалій
Міністр охорони здоров’я Максим Степанов прокоментував призупинення медреформи
Фото: МОЗ України

На думку Степанова, реформа була заснована на окремих елементах моделей західних країн, але зовсім не адаптована до українських реалій

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов прокоментував призупинення медреформи, яку започаткувала його попередниця Уляна Супрун. На думку глава МОЗ, ця реформа заснована на окремих елементах моделей західних країн, але зовсім не адаптована до українських реалій.

Про це Степанов заявив в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1».

«Реформа системи охорони здоров’я України, розроблена попередніми керівниками МОЗ, заснована на окремих елементах моделей західних країн, але зовсім не адаптована до українських реалій», — сказав Степанов.

Він зауважив, що реформа повинна була вирішити певні питання і всі кроки повинні бути зрозумілими.

«У мене питання: як так сталось, що всі тарифи розраховували не фахівці галузі, не лікарі, а розраховували якісь спеціалісти? Як так сталось, що при розрахунку цих тарифів, наприклад, той самий інфаркт чи інсульт розрахований у два рази менше, ніж він реально коштує? Як так сталось, що у нас розраховані виключно фізіологічні пологи - і ніяк не розраховано, що в нас ще бувають патологічні пологи, що у нас є перинатальні центри?», - сказав він.

Степанов додав, що його команда намагається реформувати медицину і із неї створити таку галузь, яка буде 100% допомагати людям.

«Коли ми почали аналізувати другий етап реформи, який нам був наданий в «красивих» слайдах, які були взяті з різних моделей світу. Все це було зроблено в одну кучу. Нам сказали, що в нас буде така медицина. Причому автори, ініціатори цієї реформи, не могли пояснити в чому саме сутність цієї реформи. Багатьом українцям байдуже, яким чином вона буде фінансуватися. Вони хочуть, щоб їм надавали допомогу, щоб медицина виконувала свій обов’язок. Наші медичні працівники хочуть отримувати гідну заробітну плату, щоб рятувати життя, а не думати, як вижити самим. Саме ці завдання повинна вирішувати реформа, бо реформа – це коли стається краще», – пояснив глава МОЗ.

Як відомо, колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун вважає, що не можна зробити справжню трансформацію системи охорони здоров’я, коли влада прагне виключно подобатись.

До слова, головний лікар Іллінецької центральної районної лікарні, що на Вінниччині, звернувся до президента Володимира Зеленського із закликом не згортати медичну реформу в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: