Глава МВФ вважає, що криптовалюта не страшна для світових банків

Глава МВФ вважає, що криптовалюта не страшна для світових банків

Центробанки і фінансові інститути по всьому світу все уважніше стежать за швидкозростаючим ринком цифрових валют

Біткойн та інша криптовалюта не несуть в собі загрози для світових центробанків і фіатних валют, вважає глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард.

Незважаючи на те, що в даний час вони є «занадто волатильними, занадто ризикованими, занадто енергоємними», з часом це може змінитися, заявила вона, виступаючи в Лондоні в п’ятницю.

«Багато криптовалюти занадто непрозорої для регуляторів, деякі піддаються атакам хакерів, – зазначила Лагард. – Однак багато з цього обумовлено технічними проблемами, які можуть бути вирішені з часом».

«Ще якийсь час назад деякі експерти вважали, що персональні комп’ютери ніколи не будуть прийняті або що планшети будуть використовуватися тільки як дорогі кавові підноси. Тому, я думаю, не дуже розумно відкидати віртуальну валюту», – заявила вона.

Центробанки і фінансові інститути по всьому світу все уважніше стежать за швидкозростаючим ринком цифрових валют, а також придивляються до технології блокчейн, на якій базуються криптовалюта.

Раніше Банк Англії заявив, що досліджує можливість використання цієї технології для створення цифрового еквівалента фунта стерлінгів.

Лагард припустила, що блокчейн-технологія може одного разу бути використана МВФ в системі розподілу спеціальних прав запозичення (SDR). В даний час в розрахунок кошика SDR входять п’ять валют (долар США, євро, фунт стерлінгів, японська ієна і юань), повідомило агентство Bloomberg.

«Це не надумане припущення», – сказала вона.

Раніше глава американського банку JPMorgan Джеймс Даймон різко висловився щодо біткойнів, назвавши криптовалюту «шахрайством».

Заступник голови Європейського центрального банку (ЄЦБ) Вітор Констансіo заявив, що біткойн є не валютою, а «тюльпаном», провівши аналогію з 17-м століттям, коли в Нідерландах був відзначений короткочасний сплеск ажіотажного попиту на цибулини тюльпанів, що завершився крахом.

На думку Лагард, люди в якийсь момент почнуть віддавати перевагу віртуальній валюті, оскільки володіти нею стане «простіше і безпечніше, ніж банкнотами, особливо у віддалених регіонах, а також тому, що ця валюта може з часом стати більш стабільними».

Водночас залишається відкритим питанням про можливість глобального контролю над людьми у такому випадку. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: