ГПУ хоче встановити силовий контроль за місцевими радами - експерт

ГПУ хоче встановити силовий контроль за місцевими радами - експерт
Генеральний прокурор Юрій Луценко

Експерт не виключає особистої зацікавленості окремих представників прокуратури в тиску на народних депутатів,

Наміри генерального прокурора Юрія Луценка притягнути колишнього секретаря Київради Олеся Довгого до кримінальної відповідальності за порушення регламенту Київради при прийнятті земельних рішень ставить під загрозу функціонування всіх місцевих рад. Про це сказав провідний спеціаліст Консалтингової компанії AUSTIN Євген Романко, повідомляє «ДС».

«Справа, яка розглядається зараз, ніякого відношення до фактичного повернення землі в комунальну власність або покарання незаконних забудовників, не має. Це не політичний і не економічний конфлікт. Це спроба прокуратури чинити тиск на місцеві ради - міські, районні та обласні, щоб в подальшому отримати важіль впливу на прийняті ними колегіальні рішення», - вважає Романко.

За словами експерта, за часів проведення реформи децентралізації, місцевим радам необхідно приймати велику кількість складних рішень. І такий тиск з боку прокуратури неприпустимий і контрпродуктивний.

«Якби мова йшла про розкрадання землі, корупцію, звичайно необхідно беззастережно голосувати за зняття депутатської недоторканності, як наприклад, з пана Розенблата. Але не можна голосувати за ті подання Генпрокуратури, які спрямовані не на захист закону, а на спробу ГПУ посилити свій вплив на депутатський корпус і органи місцевого самоврядування», - стверджує експерт.

Романко додав також, що в справі про земельні питання не фігурують ні колишній мер Черновецький, ні його однопартійці, ні його куми і соратники, які безпосередньо голосували за всі землевідведення.

«Це справа йде на противагу із законодавчою нормою, що колегіальний орган не може нести відповідальність за своє рішення. І щоб не допустити подібних рішень, треба міняти закони і Конституцію, а не намагатися створити прецедент, в ході якого всі представницькі органи влади по країні будуть мати головуючих, які відмовляться візувати будь-які рішення цих рад, і давати можливість ввести їх в дію. А до таких органів належать і сільради, і міськради, і районні, і обласні ради, і звичайно ж - Верховна Рада України. Створений прецедент заблокує розподіл землі, в тому числі і для ветеранів АТО», - попереджає Романко.

Експерт не виключає особистої зацікавленості окремих представників прокуратури в тиску на народних депутатів, так як професійної зацікавленості в боротьбі з реальною корупцією у ГПУ немає.

«Про що можна говорити, якщо генеральний прокурор сам каже, що за останні десять років так і не змогли провести почеркознавчу експертизу підпису мера Києва Леоніда Черновецького? Це свідчить про низьку якість підготовки документів, і велику ймовірність того, що перспективи цих розглядів ще більше дискредитують правоохоронні органи в очах українців. Також, як і судові органи і органи місцевої влади на місцях. Будь-який відповідальний громадянин, а тим більше депутат і чиновник, не має права з метою свого особистого піару ставити під загрозу органи державної влади», - констатує Романко.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: