Громадські активісти змусили «Укргазвидобування» побудувати новий водогін у селі Сенча на Полтавщині

Громадські активісти змусили «Укргазвидобування» побудувати новий водогін у селі Сенча на Полтавщині
Геннадій Сікалов

«Крига скресла» після заявленого наміру пікетування полтавчанами офісу «Укргазвидобування» - Геннадій Сікалов

Громадські активісти на Полтавщині довели факт негативного впливу на екологію регіону внаслідок газовидобувної діяльності ПАТ «Укргазвидобування». Їм також владося змусили керівництво державної компанії виділити кошти на нову свердловину питної води та будівництво водогону у селі Сенча Лохвицького району. Про це в ефірі телеканалу NewsOne розповів громадський активіст Геннадій Сікалов, який опікується екологічними та соціальними проблемами мешканців регіону.

«Протягом десятків років відбувалося свавілля з боку державної компанії «Укргазвидобування» у Лохвицькому районі. І наслідки його ми побачили. Вже близько 6-7 років понад 4 тисячі мешканців Сенчі споживали воду, яка взагалі була неридатна для пиття чи приготування їжі. Спочатку про цю проблему заговорили мешканці Сенчі, потім приєдналися екологи, громадські активісти, які почали вивчати ситуацію», – сказав Геннадій Сікалов.

Разом із тим він повідомив, що в «Укргазвидобування» відмовлялися від проведення екологічного моніторингу з різних причин і до останнього часу спростовували той факт, що їх діяльність до стану води у Сенчі не має жодного відношення.

«Коли ми поставили їх перед фактом, що така «питна вода» – це наслідок техногенної катастрофи на території району, лише тоді державна компанія пішла на зустріч. Після численних пікетів Полтавської облради та Мінекології», – розповів пан Сікалов, зазначивши, що «крига скресла» лише після заявленого наміру пікетування полтавчанами офісу «Укргазвидобування».

За словами громадського активіста, на сьогодні свердловина питної води пробурена і санепідстанція відбирає проби цієї води для аналізів. На думку пана Сікалова, ця свердловина майже готова для експлуатації.

Сам він задоволений першою перемогою громадських активістів у боротьбі за добробут та здоров’я мешканців Сенчі. Шкодує лише про те, що через недолугість керівництва «Укргазвидобування» тисячі мешканці цілого району на Полтавщині стільки років не мали якісної питної води та, як наслідок, страждали від різних захворювань.

Геннадій Сікалов також розповів, що нестача питної води – не єдина проблема регіону, де компанія «Укргазвидобування» веде активну діяльність та завдає шкоди довкіллю. Зокрема, громадські активісти вимагають припинити безвідповідальний газовидобуток шляхом проведення так званих гідророзривів пласту, коли у свердловини закачуються сотні тонн токсичних речовин, які можуть зруйнувати питні горизонти та потрапити у воду в колодязях.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: